Új év – új árak

Boldog új évet! Kezdhetnénk ezzel is, hiszen nagyon nem egyszerű 3 év van mögöttünk. Az egész őrület ugye a Covid világjárvánnyal kezdődött. Ami tartott 2021-ben is, noha az év vége felé már derengett a fény azon a bizonyos nagyon hosszú alagút végén.

És akkor hopp, egy háború 2022-re, amiben Európa és végül is az egész világ valamilyen formában érintett lett.

Míg a covid miatt a termelés került szorult helyzetbe (munkavállalók lebetegedése és az ebből eredő munkaerőkiesés és termelés visszaesés/leállás). Emiatt pedig az ellátási láncokban alakultak ki problémák. Gondoljunk csak a chiphiányra.

2021 végére bíztunk benne, hogy ha lassan is, de minden próbál a 2019-es mederbe visszatérni. Nem csak az ellátási gondok eltünésére gondolva, hanem az emiatt megnövekedett beszerzési, alapanyag és gyártási, azaz végül is a végleges ár növekedés visszafordulására.

Az orosz-ukrán háborúval egy globális bizonytalanság és megemelkedett energiaárak jelentkeztek a még meglévő problémák mellé.

Ezek együttesen oda vezettek, hogy szinte majdnem minden termékkategória esetén árnövekedést tapasztalhattunk. Bizonyos termékeknél jobban (leginkább az élelmiszereknél), míg másoknál kevésbé (tévék esetében a nagy verseny nem engedte meg az árak drasztikus emelkedését).

Szerencsére az informatika területén mérsékelt növekedést tapasztalhattunk az évek során. A videokártyákat nézve pedig valamilyen árcsökkenés volt tapasztalható. Itt azért fontos megemlítenünk, hogy nem volt nehéz árcsökkentést alkalmazni egy olyan termékkategórián, ahol az árakat a kriptopiac felverte az egekbe. Ezek a csökkentett árak is még inkább a horror kategóriába tartoznak, mintsem a megfizethetőbe.

Ez a viszonylag áremelés nélküli időszak nem tarthat örökké. Ezt az Intel is jelezte tavaly, melyben azt kommunikálta, hogy 2022 utolsó negyedévében áremelést fog végrehajtani.

Szerencsére ez nem következett be, már-már azt hittük, hogy letettek erről az elképzelésükről. Noha mi is, illetve a piac is arra kezdett lélekben felkészülni, hogy 2023-ban az IT szektort is elérheti az érezhető áremelkedés.

Az Intel sokat nem várt a tavaly elmaradt áremelés idei élesítésével és a 12. generációs Core processzorok árát nagyjából 10%-kal emelték meg. Tehát az Alder Lake-S processzorok árai emelkedtek egyelőre. Az Intelnél jelenleg amúgy a 13. generáció a legfrissebb termékcsalád.

Az nem derült ki, hogy a 12. generációs mobilprocesszorait is érinteni fogja-e az áremelkedés, vagy csak az asztali gépekbe szánt processzorok árait emelik. Érdekes bejelentés ez, hiszen jelenleg (2023.01.04-én) a BestBuy oldalán a 13. generációs i9-13900K 690 dolláros áron van, de most akció keretében 610 dollárért megvásárolható. Ez annak fényében meglepő, hogy a listaár a 12900K esetében a következőképpen alakul: régi ár: 589 dollár -> új ár: 648 dollár.

Természetesen az áremelésnek több hét lesz az átfutási ideje, de szinte borítékolható, hogy a 13. generáció is előbb-utóbb egy áremelést fog elszenvedni. De legalábbis a pénztárcánk mindenképpen.

Aki tehát 12. generációs asztali processzor vásárlását tervezi, az mindenképpen a közeljövőben tegye meg, amíg ez az áremelkedés nem csapódik le a kiskereskedelemben.

Mivel a laptop piac jobban pörög, elképzelhető, hogy a 12. mobilprocesszor generáció nem, vagy csak később kapja meg az áremelést.

Ha nagyon el szeretnénk rugaszkodni a realitástól, akkor írhatnánk azt is, hogy egy régebbi, potenciálisan kifutó termékcsalád áremelésével a legújabb generáció vásárlására szeretnék a potenciális vásárlókat ösztönözni, hiszen, ha minden így maradna, akkor a 12. és 13. generáció közötti árrés nagyon kicsi lenne. De ezt kevésbé tudjuk elképzelni, valószínűbb a 13. generáció jövőbeli áremelése.

Persze ezek egyelőre csak feltételezések, de minden jel arra mutat, hogy a tavalyi évben 2023-ra prognosztizált áremelés elkezdődött.

Csak remélni tudjuk, hogy ez az év eleji emelés nem fog egy lavinát elindítani és a jelenlegi árak viszonylag hosszú ideig maradnak. Az viszont biztos, hogy érdemes lesz figyelni a gyártói bejelentéseket és, aki gépfejlesztésben, vagy cserén gondolkozik, az álljon ugrásra készen.

A teljes lista az árváltozásról:

intel dragulas 003 laptop360 minden a laptopokról
Új év - új árak 2
spot_img
spot_imgspot_img

VIP KLUB

Hasonló cikkek

Háttértároló fejlődés – papírtól az M.2 SSD használatáig

Hogyan is jutottunk el a háttértárolók evolúciója során az...

Laptop vásárlás – 8 szabály amire érdemes figyelni

Az ünnepek közeledtével megszaporodnak a nagyobb összegű vásárlások. Sokan...

Laptop töltő – Melyik a tökéletes választás a gépedhez?

Rengeteget beszéltünk már a laptopok akkumulátorairól. Azonban a töltőkről...

SSD a mozdulatlan gyorsaság

SSD mozdulatlan gyorsasággal. Talán ezzel az elsőre összeférhetetlennek tűnő...
spot_imgspot_img

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét