Felújított laptop – Minden, amit tudni érdemes

Felújított laptop otthonra? Lássuk. Tegnap november 30-a volt, azaz ma beléptünk a decemberbe, ami – ha eddig valaki megúszta volna – már hivatalosan is a karácsony hónapja, azaz nem lesz nap, hogy ne látnánk karácsonyi díszvilágítást, ne hallanánk valamilyen karácsonyi dalt és ne jutna eszünkbe az, hogy még mennyi ajándékot kell vennünk. A karácsonyi felfokozott, zizegős hangulatot november utolsó hete nyitja meg a Black Friday-jel. Idén ezen már túl vagyunk és reméljük sokan találtatok ajándékot nálunk, vagy máshol.

De nem biztos, hogy mindenki ilyen hamar beszerzi a fa alá valót. Sokan vannak, akik nem tudják mit vegyenek, vagy csak halogató típusúak, esetleg az utolsó akciókat várják meg. Legyen az bármilyen ok, amiért még ajándék vásárlás előtt álltok, mi igyekszünk segíteni ebben is.

Ha még nem találtátok meg a tökéletes laptopot, mi most abban próbálunk segíteni, hogy rátaláljatok arra a felújított laptopok között.

Először is tisztázzuk, mit is jelent a felújított laptop, mert sokakban a felújított szó valamilyen negatív érzést kelt.

1 laptop360 minden a laptopokról
Felújított laptop - Minden, amit tudni érdemes 8

Mit is jelent a felújított laptop?

Amit elsőre tisztáznunk kell, az maga a felújított szó. Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy a laptop már „lefutott” 500.000 km-t és visszapörgettük a kilométerórát, vagy, hogy már törve volt a gépház és kicseréltük. Semmi ilyesmire nem kell gondolnotok. Ezek a gépek az esetek túlnyomó többségében szinte hibátlan esztétikai tulajdonságokkal rendelkeznek, nagyon ritka, hogy a külcsín összhatásába valamilyen nagyobb hiba, vagy elhasználódás nyomai belerondítanának.

A felújítás azt takarja, hogy egy használt laptop kerül ismét az értékesítési láncba, úgy, hogy annak belső komponenseit a mai elvárásoknak megfelelőre cserélik, ezzel biztosítva a megfelelően gyors működést, egy lényegesen olcsóbb árcédulával, mint egy teljesen új laptop esetén.

De nézzük is meg okával, hogy mik napjaink elvárásai egy laptoppal szemben.

Felújít laptopok – és ami bennük van

Szerencsére a felújított laptopok között különféle méretűek vannak, így bárki megtalálja a számára ideális méretet. 12,5 coltól leginkább a 15,6 colig mindent megtaláltok, néha pedig még 15,6 col feletti gépekkel is találkozhattok.

Képátlóban is érdemes olyat keresni, ami az igényeiteknek leginkább megfelel. Egy 12-13 colos laptoppal nagyon könnyű mozgásban lenni. Köszönhető a kis méretének és súlyának. A kis képátlós laptopok többségénél nincs Numerikus billentyűzet, így akinek ez egy fontos tényező, annak a nagyobb kategóriában kell keresgélnie.

Amennyiben a nap nagy részében a gép előtt ültök, abban az esetben sokkal praktikusabb lesz egy 14 colos, de még inkább a 15,6 colos képátló. A nagyobb kijelzőn sokkal kezelhetőbb méretben kerül megjelenítésre minden FullHD-n, mint egy 12,5 colos kijelzőn azonos felbontáson.ű

1 laptop360 minden a laptopokról
Felújított laptop - Minden, amit tudni érdemes 9

Ha pedig komolyabb grafikus, videós munkára kerestek laptopot, érdemesebb a 15,6, vagy attól nagyobb kijelzővel rendelkező megoldásokat keresni.

A panel tekintetében mi az IPS-t ajánlanánk, hiszen ennek betekintési szöge, színmélység megjelenítő képessége sokkal nagyobb, mint a TN paneleknek. Az IPS pedig sokkal szerteágazóbb felhasználási területeket biztosít, mint a TN panel.

Visszatérve a felújított laptopok általános jellemzőire, lássuk, mik azok a tulajdonságok, amikkel a nálunk található felújított laptopok többsége rendelkezik.

Amiben – legalábbis a nálunk megtalálható felújított laptopok – megegyeznek, hogy igyekszünk egy olyan szintet meghatározni, ami alá nem megyünk, annak érdekében, hogy a felhasználók, vagyis Ti, ne szenvedjetek hiányt teljesítményben.

Ez azt takarja, hogy minden felújított laptopban SSD-s háttértároló van, illetve 8 GB memória. (Ha 8 GB memóriánál kevesebb lenne egy gépben, az azért lehetséges, mert egy nagyon belépő szintű konfigurációról lenne szó.) A 8 GB-ra ma már azért van szükség, mert az operációs rendszerek is egyre több RAM-ot igényelnek, illetve a felhasznált programok is. Nálam jelenleg egy 12 GB-os gépen, 4,8 GB van használatban, pedig csak 3 böngésző (Firefox), egy Word dokumentum, illetve egy Skype van megnyitva. Láthatjátok tehát, hogy a rendszer és pár kisebb program megnyitva, máris több, mint 4 GB memóriát elfoglal.

Természetesen, ha csak böngészésre szánjuk a gépet, illetve szövegszerkesztésre, arra elég lesz a 4 GB is, maximum nem lesz olyan sima és gördülékeny az egész gép működése. Ilyenkor már érdemes azon elgondolkozni, hogy ne kössünk kompromisszumot ilyen téren és kérjünk memória bővítést, valamint legalább 8 GB memóriával kezdjük el használni a frissen megvásárolt felújított laptopunkat.

Természetesen az is egy jó megoldás lehet, ha úgy érezzük, hogy a böngészési élmény elég lehet 4 GB memóriával (amennyiben ilyen felújított laptopot néztetek ki) és a használatból fakadó tapasztalatok által hozzátok meg azt a döntést, hogy megduplázzátok a rendelkezésre álló RAM kapacitását. Ehhez a folyamathoz kérhetitek kollégáink segítségét is az üzleteink valamelyikében, illetve Ti is el tudjátok végezni otthon is. Ez utóbbihoz ajánlanánk figyelmetekbe az otthoni memória cserélős cikkünket, melyet itt tudtok elolvasni.

Amennyiben már komolyabb munkára szeretnétek használni a felújított laptopot, abban az esetben már inkább a 16 GB legyen a cél, aminek a gépben kell lennie. (Irodai munka, képszerkesztés, egyszerűbb videóvágás – utóbbinál leginkább a processzor ereje lesz úgyis a legfontosabb tényező.) Nem csak munkához, de bármilyen szintű és minőségű játékhoz is a 16 GB RAM az, ami jobban passzol és folyamatosabb, simább munkavégzést és játékot tesz lehetővé.

Ha ezektől is komolyabb munkára és játékra szeretnétek használni a laptopot, abban az esetben pedig a 32 GB lesz az, ami az optimális választás lehet.

Memória típusok

A felújított laptopokban manapság már leginkább DDR4-es memóriákat találhattok. Lehetséges azonban, hogy még DDR3, illetve DDR3L-es RAM-mal ellátott gépekkel is találkozni fogtok.

Ezek a gépek is tökéletesen alkalmasak még általános felhasználásra, böngészésre, irodai programok használatára, filmnézésre, így nem kell attól félnetek, hogy a régebbi generációs memóriák mára már alkalmatlanok lennének.

Ugyan úgy igaz ez a DDR4-esekre is, hiszen már egy ideje elérhetőek a DDR5-ös memóriák is. A két generáció között még elenyésző a különbség és leginkább csak komoly kép- és videószerkesztés esetén jelentkezik érezhető gyorsulás. Tehát jó szolgálatot fognak tenni mind a DDR3-as, mind pedig a DDR4-es memóriamodulok is.

1 laptop360 minden a laptopokról
Felújított laptop - Minden, amit tudni érdemes 10

SSD fontossága felújított laptopoknál

Természetesen nem csak a felújított laptopoknál, hanem minden más laptop és PC esetén ma már elengedhetetlen az SSD háttértárolók használata. A megnövekedett rendszerigények, az egyre több adattal járó feladatok, a különféle programok egyre nagyobb rendszer és háttértár igénye elért arra a szintre, hogy a régi HDD-k használata sebességben már nem tudja azt nyújtani, mint amit az SSD-k képviselnek. Ez leginkább a működésükből fakad, hiszen a régi merevlemezek még tartalmaznak mozgó alkatrészeket (író- és olvasófej, valamint a mágnestárcsák), míg az SSD-kben már nem találhatóak mozgó alkatrészek, azaz nincs a működéséből eredő fizikai korlátok közé zárva a működési sebesség.

Ebből eredően pedig az SSD-knél nem keletkezhet mechanikai hiba, hiszen nincsen bennük mozgó alkatrész. Ez jótékony hatással van az egész komponensre, hiszen kevesebb energiát fogyaszt, nincs működési hang, illetve a fizikai behatásokkal szemben is jóval ellenállóbb. A HDD-knek továbbra is megvan a létjogosultságuk, hiszen a hosszútávú, megbízható és nagy adatmennyiség tárolására még mindig a HDD-k a legjobb megoldások. Létjogosultságuk a laptopokban azonban egyre kevesebb, hiszen az egyre nagyobb adattárolást viszonylag nagy merevlemezeken sikerül megvalósítani, amik azonban már nem férnek a vékony laptopokba. A laptopokba szánt HDD-k mérete amúgy is az esetek többségében az 1 TB volt, amit mára már az SSD-k is elértek, így akár 4 TB-os SSD-s háttértárolót is vehetünk laptopjainkba.

Ha ezt az elméleti maximumot nézzük, illetve a laptopunk rendelkezik 2 SSD foglalattal, akkor máris 8 TB háttértárról beszélünk, ami nem csak laptopok tekintetében nevezhető jelentős mennyiségnek.

Mekkora SSD kerüljön egy felújított laptopba?

Ez egy olyan kérdés, amire leginkább úgy tudunk válaszolni, hogy leginkább a végfelhasználónak kell tudnia, hogy mennyi háttértárra van szüksége és az alapján kell megadnia a választ. Felújított laptopok esetén is nagy spektrumról beszélhetünk. Hiszen találhatunk 128 GB-os megoldásokat is. Ez a méret elég lehet egy otthoni általános felhasználásra szánt gépnek, illetve egy rohangálós üzleti laptopba is. Minden azon múlik, hogy mire szeretnétek használni.

A már említett általános felhasználásra tökéletesen elég lesz. Ez alatt böngészést, médiafogyasztást (YouTube, streaming szolgáltatások), filmnézést, szövegszerkesztést értünk. Ha nem használunk, illetve nem tárolunk sok adatot, abban az esetben ez a méret elegendő lesz. Amennyiben azonban képeket, családi felvételeket, videókat, filmeket szeretnénk a laptop háttértárolóján tárolni, akkor érdemesebb egy nagyobb méretben gondolkozni. Ezek általában a következő sávokban érhetőek el. 128 GB/ 256 GB / 512 GB/ 1 TB / 2 TB / 4 TB. Nyilvánvaló, hogy a méret növekedésével az ár is változni fog.

felújított laptop
Felújított laptop - Minden, amit tudni érdemes 11

Mit tartalmaz még egy felújított laptop?

A felújított laptopok azonban ezekben a még nem merültek ki. Annak érdekében, hogy valóban egy nagyon jó, gyors és megbízható gépet használhassatok, a felújított laptopok átesnek egy teljeskörű tisztításon, illetve újrapasztázáson is. Ennek azért van nagy jelentősége, mert így biztosak lehettek afelől, hogy egy olyan gépet használtok, aminek a hűtése a lehető legjobb állapotban van.

Miért is fontos ez?

Egy laptop a működése és használata során fokozatosan beporosodik. Amit Ti láthattok, az csak a külső porosodás, azt is leginkább a kijelzőnél, hiszen az van leginkább szem előtt, illetve a kijelző működéséből eredően jobban is magához szívja a porszemcséket. Amit nem láttok, az az, ami a gép belsejében történik. A gépen belül, leginkább a hűtőventilátornál az idő és használat előre haladtával egyre több por fog lerakódni. Ami a hűtési teljesítmény csökkenésével fog járni. A csökkenő hűtési képesség miatt a gép egyre melegebb üzemi hőmérsékletet fog elérni. Idővel ez kihathat a teljesítményre is, legrosszabb esetben pedig, ha a rendszer hűtése már nem képes megfelelő mértékben ellátni a feladatát, akkor a laptop a belső komponensek védelme érdekében egyszerűen lekapcsolja az egész gépet.

1 laptop360 minden a laptopokról
Felújított laptop - Minden, amit tudni érdemes 12

Ilyen problémáktól nem kell tartanotok, hiszen nem csak a portól van mentesítve a rendszer, hanem ezen felül a processzor (illetve különálló videokártya esetén, a videokártya is) újrapasztázáson esik át. A hővezető paszta a processzor / videokártya és az azon elhelyezkedő hőelvezető között helyezkedik el. Ez a paszta sem örök életű, hiszen a folyamatos felmelegedés és lehűlés miatt ez az anyag is lassan, de konvergál a kiszáradás felé. Egy kiszáradt paszta pedig már jelentősen kisebb hatásfokkal tudja a működés által megtermelt hőt átadni a hőelvezető csöveknek.

Ezért is szoktuk azt tanácsolni, hogy függetlenül attól, hogy új, felújított, vagy használt laptopról beszélünk, az évi kitisztítás és újrapasztázás ajánlott.

Használatra kész, tesztelt minőség – a felújított laptopok további előnyei

Mindezeken túl további előnyökkel jár egy felújított laptop választása. Nemcsak a kor elvárásainak megfelelő, korszerű SSD-vel és minimum 8 GB memóriával rendelkeznek ezen gépek. Minden felújított laptop eredeti Windows-sal van ellátva, valamint az összes szükséges illesztőprogram is telepítve van. Ezáltal Ti már egy használatra kész laptopot vehettek kézbe.

A laptopok ezen felül még átesnek egy tesztelésen is, ahol kiderülhet, amennyiben a kijelzővel, vagy a hangszórókkal bármilyen gond lenne. Mindez persze kevésbé lenne hiteles, ha nem adnánk rá garanciát. Laptopjaink rendszerint 2, vagy ritkábban 1 év garanciával rendelkeznek, ez pedig számotokra is biztosíték lehet arról, hogy valóban egy jó, megbízható és gyors gépet kaptok kézhez.

Utókövetés – szervizeink segítenek

Szerencsére nálunk nem áll ott meg a laptopokkal való tevékenység, hogy átadjuk Nektek és nem foglalkozunk velük tovább.

Mivel szervizekkel is rendelkezünk, így a teljes laptop életciklusát végig tudjuk kísérni. Azaz hozzánk be tudjátok hozni a laptopokat az éves tisztításra és újrapasztázásra, fizikai erőbehatásból eredő sérülések orvoslására. Folyadékkáros készülékekkel is foglalkozunk, illetve segítünk adatmentésben, Windows újratelepítésben, vírusírtásban, alkatrészcserében és bővítésben is. Legyen szó bármilyen problémáról, vagy kérdésről, hozzánk bátran fordulhattok. Legjobb tudásunk szerint fogunk Nektek segíteni.

Miért jó felújított laptopot vásárolni?

Felújított laptoppal egy minőségi géppel lesztek gazdagabbak, a legnépszerűbb márkák közül. Nem csak a minőségi gépet kaptok, hanem a kor elvárásainknak megfelelő komponensekkel felvértezett laptopot. Ezeket a laptopokat töredék árért vihetitek haza és nem csak a pénztárcátok marad vastagabb egy ilyen laptop megvásárlásával, hanem a Földet is óvjátok.

felújított laptop
Felújított laptop - Minden, amit tudni érdemes 13

Egy felújított laptop ugyanis újra visszakerül a piacra, ahol ismét értékesítésre kerül, azaz egy felhasználó úgy jut új laptophoz, hogy nem egy újonnan legyártott laptopot vásárolt meg. Ezzel kitolta a felújított laptop életciklusát és így az a gép még hosszú évekig jó szolgálatot tehet. Ezzel is a bolygónk tehermentesül, hiszen nem kellett egy újabb gépet összerakni a vásárlói igény kielégítése érdekében.

A teljesség igénye nélkül a végére pedig ajánlanánk 3 laptopot, 3 különféle árkategóriából.

100.000 Ft alatt

HP EliteBook 820 G4

Egy igazi rohangálós gép ez a 12,5 colos HP gép. Kijelző panelje FullHD-s, így biztosan minden program kényelmesen el fog férni a kijelzőn. Processzora egy Intel i5 7300U, mely mellé 16 GB memória társul. A tárhelye 256 GB-os és Windows 10 Pro operációs rendszer található rajta. Ez a gép ideális azoknak, akik nagyon sokat viszik magukkal a laptopjukat, hiszen a kis mérethez könnyű súly is társul. Ez a gép most 96.490 Ft-ért lehet a Tiétek. Itt tudjátok megrendelni a masinát.

150.000 Ft alatt

HP EliteBook 840 G5

Ez a gép már egy nagyobb kijelzővel szerelt megoldás, hiszen itt már egy 14 colos megjelenítőről beszélünk, amiben a panel FullHD-s. Processzora egy Intel i5 7300U melyet 8 GB memória támogat. 256 GB tárhely áll a tárolt adataink rendelkezésére. Ezen a gépen is Windows 10 Pro látja el az operációs rendszer feladatait. A nagyobb kijelző miatt ideálisabb képszerkesztésre, illetve médiafogyasztásra. Emellett persze az összes irodai program tökéletesen használható rajta. A háttérmegvilágításos billentyűzet miatt pedig kora reggel, vagy késő este is kényelmesen tudtok gépelni bármilyen külső fény nélkül. A laptopot itt tudjátok megvenni.

1 laptop360 minden a laptopokról
Felújított laptop - Minden, amit tudni érdemes 14

150.000 Ft felett

Úgy látszik ez egy HP gépeket felvonultató cikk, hiszen a harmadik versenyzőnk is egy HP gép, mégpedig a HP ProBook 640 G4. Ez a laptop is 14 colos kijelzővel rendelkezik, FullHD-s panellel. A teljesítményért egy Intel i5 8250U gondoskodik, ami már egy 4 magos processzor. 8 GB DDR4-es, 2666 MHz-en üzemelő memóriája biztosítja a helyet a betöltendő programoknak. Grafikus meghajtásért az Intel UHD 620 felel. A programoknak és dokumentumoknak pedig 256 GB tárhely áll rendelkezésre. A 4 magos processzor miatt ez a gép az általános és irodai felhasználás mellett, képszerkesztésre és videóvágásra is alkalmas. Egy igazi kis mindenes ez a gép.

Láthatjátok, hogy a felújított laptopok között is mindenki megtalálhatja a számára megfelelő tudású gépet. A problémamentes működésről az alapos kitisztítás és az 1, illetve 2 éves garancia gondoskodik.

spot_img
spot_imgspot_img

VIP KLUB

Hasonló cikkek

Új év – új árak

Boldog új évet! Kezdhetnénk ezzel is, hiszen nagyon nem...

Háttértároló fejlődés – papírtól az M.2 SSD használatáig

Hogyan is jutottunk el a háttértárolók evolúciója során az...

Laptop vásárlás – 8 szabály amire érdemes figyelni

Az ünnepek közeledtével megszaporodnak a nagyobb összegű vásárlások. Sokan...

Laptop töltő – Melyik a tökéletes választás a gépedhez?

Rengeteget beszéltünk már a laptopok akkumulátorairól. Azonban a töltőkről...

SSD a mozdulatlan gyorsaság

SSD mozdulatlan gyorsasággal. Talán ezzel az elsőre összeférhetetlennek tűnő...