Laptop vásárlás – 8 szabály amire érdemes figyelni

Az ünnepek közeledtével megszaporodnak a nagyobb összegű vásárlások. Sokan laptopot vásárolnak szeretteiknek, hiszen egy laptop mindig hasznos eszköz. Használhatjuk munkára, szórakozásra, tanulásra. Szinte kimeríthetetlenek a lehetőségeink egy ilyen mobil eszközzel.

Nemrég írtunk egy elég hosszú cikket, amiben igyekeztünk célcsoportok szerint, illetve árkategóriákra is bontva segíteni Nektek, hogy minél egyszerűbben tudjatok laptopot választani.

Ezt a hosszú cikket szeretnénk most még megtoldani, egy olyannal, amivel arra hívjuk fel a figyelmeteket, hogy laptop vásárláskor mire kell leginkább figyelnetek.

Csapjunk is bele a laptop vásárlási kisokosunk extrájába:

1.  Vásárlás helyszíne: Itt természetesen nem arra gondolunk, hogy ne vásároljatok egy kies sikátorban, vagy egy lepukkant furgonból. Sokkal inkább arra szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy olyan helyről vásároljatok minőségi termékeket, ahol valóban laptopokkal foglalkoznak célzottan. Tudjuk, hogy a karácsonyi vásárlási őrületben nagyon sokan szeretnék minél gyorsabban és olcsóbban „letudni” az ajándékozás kérdéskörét.

Így egy hétvégi laptop bevásárlás során nagy kísértésbe eshet bárki, aki egy szupermarketben kiállított, ismeretlen gyártójú, de nagyon olcsó laptopot pillant meg. A specifikációt láthatjuk és az alapján akár még dönteni is tudunk, hogy kiszolgál-e minket, vagy sem a gép. De fontos megemlítenünk, hogy egy ilyen gép összeszerelése merőben más, mint egy jól ismert márka esetében. Ezen laptopok összeszerelése sokkal kényesebb, ezáltal is alacsonyabb előállítási költséget elérve.

Mi az ilyen laptopokat szét se szoktuk szedni, legyen szó tisztításról, bővítésről, vagy meghibásodás javításáról. Amennyiben ugyanis megbontanánk az ilyen laptopok házát, már nem tudnánk úgy összeszerelni, hogy az eredeti állapotot visszakapjuk. Jó eséllyel a műanyag borítás el is törhet, illetve lepattanhatnak részek. Úgy pedig nem nyúlunk a laptophoz, hogy annak szétszedése magában hordozza azt, hogy már a szétszereléstől is sérülhet. Azt pedig senki se szeretné, hogy egy egyszerű bővítési, vagy tisztítási munkafolyamattól esztétikai hibásan, vagy sérülten kerüljön vissza az eszköz a tulajdonoshoz. Ne adj Isten, egy sérülés miatti összeszerelhetetlenségbe ütközve ott marad a gép darabjaiban.

laptop vásárlás
Laptop vásárlás – 8 szabály amire érdemes figyelni 3

2. Garancia: Ez szintén egy olyan kérdéskör, ami nagyon fontos, hiszen a garanciális idő alatt nyugodtak lehetünk, hogy bármilyen probléma esetén a gépet szervizelni fogják a garanciális feltételekben szereplő kritériumok alapján.

Ha szupermarketben szeretnétek megvenni a következő laptopot a családba, számoljatok azzal, hogy probléma esetén lassú és elhúzódó javítással nézhetünk szembe. Azt pedig senki se szereti.

Nálunk a laptopokra egy, illetve két év garancia vonatkozik, típustól függően. Probléma esetén saját szervizünk oldja meg a felmerülő hibákat.

3. Utógondozás: Amennyiben egy laptopokkal foglalkozó vállalkozástól vásároljátok a gépeteket, szinte biztosak lehettek benne, hogy rendelkeznek vagy saját szervizzel, vagy kapcsolatban vannak valamilyen szervizközponttal. Mi ilyen szempontból szerencsések vagyunk, hiszen saját szervizzel rendelkezünk és így egy laptop tisztítást és szervizelést is meg tudunk házon belül oldani. Nem kell egy harmadik szereplő intézkedéseire várnunk. Ez pedig biztosítja azt, hogy a lehető leggyorsabban visszakerüljön hozzátok a behozott gép.

Az utógondozás pedig kiemelten fontos a laptopoknál, hiszen a rendszeres tisztítás évekkel hosszabbíthatja meg a használhatóságukat. Így pedig nyugodtak lehettek afelől, hogy a laptopotok megfelelő hűtéssel rendelkezik és így kiegyensúlyozott teljesítményt fog majd nyújtani.

4. Minimális memória: Mi már igyekszünk szinte minden gépünket 8 GB memóriával ellátni, mivel ez az a memória mennyiség, amivel bármilyen gép simán tud működni. 4 GB-tal is működni fog a laptop, de ennek a nagy részét a Windows maga fogja elfoglalni, így a többi programnak kevesebb helye marad a RAM-ban. Az esetek többségében már DDR4-es memóriákról beszélhetünk, amik ezekben a gépekben találhatóak. Ugyan egy ideje már beleléptünk a DDR5-ös memóriák megjelenésébe és térnyerésébe, de általános használathoz, még a DDR4-es is tökéletesen elég. Szövegszerkesztéshez, böngészéshez, táblázatkezeléshez, filmnézéshez a DDR4 is maximálisan ki fog szolgálni Benneteket. Az új generáció előnyét még leginkább csak nagy számítási teljesítményt igénylő feladatoknál látjuk, például videók renderelése esetén.

5. SSD: Csak és kizárólag olyan laptopot vásároljatok, amiben a rendszer egy SSD-s adattárolón helyezkedik el. Ha valóban gyors laptopot szeretnétek, akkor ne kössetek kompromisszumot és csak az SSD-s megoldást keressétek. Nálunk már csak ilyen laptopokat tudtok vásárolni, mert a legjobb felhasználói élményt szeretnénk nyújtani minden gépünkkel, legyen az egy alsóbb kategóriás, vagy egy felsőbb.

A HDD sebessége ma már nem képes kiszolgálni teljes mértékben a programok adatbetöltési sebességigényét. Mivel a merevlemezben mozgó alkatrészek vannak így annak sebessége (írási/olvasási) mechanikai korlátokba ütközik. Mivel az SSD-ben nincsen mozgó alkatrész, így mechanikai korlátokba nem ütközik a sebessége.

Attól se kell tartanotok, hogy a HDD-t elhagyva nem fogtok tudni tárolni elég adatot. Ma már léteznek 4 TB-os SSD-k is, és amennyiben 2 slotos laptoppal szemeztek, úgy máris 8 TB adatot is tárolhatnátok.

1 laptop360 minden a laptopokról
Laptop vásárlás – 8 szabály amire érdemes figyelni 4

6. Felújított laptopok: Amennyiben jó, megbízható, kiválló ár/érték aránnyal rendelkező és környezetbarát megoldást kerestek, mindenképpen nézzetek szét a felújított laptopok között. Ne riasszon el senkit a felújított jelző. Az ilyen gépek nagyszerű teljesítménnyel, a mai kor elvárásainak megfelelő memóriával és SSD-vel rendelkeznek. Esztétikai állapotunk kifogástalan, vagy csak nagyon pici esztétikai hiba van rajta. Nálunk csak használatra kész felújított laptopot találtok, ami azt jelenti, hogy már rendelkezik operációs rendszerrel, ami le is van frissítve. Így Nektek tényleg csak használatba kell már csak vennetek.

A környezeteteket is óvjátok, hiszen nem egy új laptopot vásároltok, ami csak tovább mélyíti az ökológiai lábnyomot, hanem egy már legyártott gépnek az életciklusát toljátok ki, azaz a környezetetekre figyeltek és óvjátok.

7. Erősebb, tartósabb: Ha nem szeretitek az eszközparkotokat gyakran cserélni, abban az esetben érdemes laptopból is erősebbet választani. Itt nem csak a teljesítményre gondolunk (2 magos processzor helyett, 4 magos, integrált videokártya helyett külön grafikus meghajtóval rendelkező), hanem felépítésben is. Egy üzleti laptop kialakításban is erősebb, robosztusabb és ebből eredően időtállóbbak is. Az ilyen laptopok általában alumínium házzal rendelkeznek, illetve a műanyag részei is sokkal strapabíróbbak és jobb tapintásúak, nem az a rideg megoldás. Az erősebb kialakítás – bár ne legyen rá szükség – akkor is jól jön, amennyiben a gép odakoccan valamihez, vagy leesik valahonnan. Egy alumínium házas laptop erőhatás hatására kevésbé sérülékeny, illetve maximum csak karcolás fog rajta látszódni.

Ha valóban a legjobb kialakítású gépet keresitek, akkor mindenképpen az üzleti kategóriában nézzetek szét.

8. Azonnali használatbavétel: Már említettük, de úgy érezzük érdemes külön is kiemelni, hogy nálunk csak és kizárólag olyan gépet tudtok vásárolni, amin már telepített Windows van. Mindemellett az összes szükséges illesztőprogram is telepítve van. Nagyon sok gép még operációs rendszer nélkül kerül értékesítésre, ezzel is az árán faragva, de nincs nagyobb csalódás, mint amikor a frissen megkapott laptopot elindítva szembesül vele a megajándékozott, hogy operációs rendszer hiányában nem tudja belakni a gépét.

Ha nálunk szerzitek be az notebookot, elkerültök egy fent említett csalódást, időt spóroltok meg a Windows telepítéssel és amiatt se kell aggódnotok, hogy az otthoni telepítés eseten bármilyen hibába fogtok belefutni.

Reméljük az előző hosszú cikkünkkel, – melyet itt tudtok elolvasni – illetve ezzel a kiegészítéssel a lehető legtöbb információt tudtuk átadni Nektek, hogy meg tudjátok találni az ideális gépeteket. Ha pedig ezek után is bizonytalanok lennétek, illetve nem találnátok megfelelő konfigurációt, forduljatok kollégáinkhoz bármelyik üzletünkben és készséggel állnak rendelkezésetekre. Ha pedig az online segítséget preferáljátok, akkor nyugodtan írjatok nekünk egy levelet a kívánt komponensekkel, mi pedig elküldjük az árajánlatunkat.

spot_img
spot_imgspot_img

VIP KLUB

Hasonló cikkek

Új év – új árak

Boldog új évet! Kezdhetnénk ezzel is, hiszen nagyon nem...

Háttértároló fejlődés – papírtól az M.2 SSD használatáig

Hogyan is jutottunk el a háttértárolók evolúciója során az...

Laptop töltő – Melyik a tökéletes választás a gépedhez?

Rengeteget beszéltünk már a laptopok akkumulátorairól. Azonban a töltőkről...

SSD a mozdulatlan gyorsaság

SSD mozdulatlan gyorsasággal. Talán ezzel az elsőre összeférhetetlennek tűnő...
spot_imgspot_img