Laptop karbantartás – hosszú távú működés érdekében

A laptop karbantartás kicsit a misztikum világába tartozik. Mint Columbo felesége. Tudjuk, hogy van, de senki se látta. Sajnos az általános felhasználói szokások is ehhez tendálnak. A felhasználók többsége nem gondoskodik a laptop karbantartásáról és tisztításáról.

Pedig rendszeres karbantartással és tisztítással évekkel tudjuk megnövelni a laptopunk életciklusát. Ezzel nem csak a saját pénztárcánkat kíméljük, hiszen így kitolódik a következő laptopunk megvásárlásának ideje, továbbá sokkal környezetkímélőbb ez a hozzáállás, mint a gyakori laptop vásárlás.

Azért, hogy laptopjaitokat a lehető legtovább használhassátok, megpróbáljuk most egy rövid cikk keretében összegyűjteni azokat a dolgokat, amikre érdemes figyelnetek.

Csapjunk is bele a laptopkarbantartás szerteágazó lehetőségeibe.

LT360 karbantartas 002 laptop360 minden a laptopokról
Laptop karbantartás - hosszú távú működés érdekében 3

A tisztaság fél egészség

Sokszor hallhattuk már a fenti mondást, ami laptopok esetén is érvényes bizonyos szintig. Ez alatt azt értjük, hogy lehetőség szerint ne a laptop felett étkezzetek. Az apró morzsa- és ételdarabkák bekerülhetnek a billentyűzet alá, amik idővel a különféle szöszökkel és porral összetapadva megnehezíthetik a lenyomás érzékelését. Ez eljuthat abba az állapotba is, amikor nem csak egy, hanem több billentyű nem reagál a leütésre.

Ilyenkor jó esetben, az adott billentyűk kitisztítása megoldhatja a problémát, de láttunk már olyan esetet is, amikor a komplett billentyűzet cseréje volt már az indokolt.

A rendszeres folyadékbevitel fontos, így azt nem írjuk, hogy ne igyatok munka közben. Mindenesetre figyeljetek arra, hogy ne kerüljön folyadék a laptopra / laptopba.

Az ilyen szennyeződés az egyik legrosszabb, mert annak érdekében, hogy biztosak legyetek abban, hogy nem lesz semmilyen probléma a laptoppal, mindenképpen be kell vinni egy laptop szervizbe és át kell nézetni.

Amennyiben mégis bekövetkezne ez a probléma, maximum a felitatással orvosolhatjátok a kiömlést. Semmiképpen se kezdjétek a laptopot hajszárítóval szárítani. Egyrészt láttunk már olyat, hogy a hőtől megolvadtak a billentyűk, illetve a hajszárítózással csak tovább fújjátok a folyadékot a billentyűzet alatt, ami így egyre több helyre befolyhat.

Amennyiben sikerült felitatni és nem tapasztaltok problémát, akkor is vigyétek be egy laptop szervizbe és ott a szervizesek átnézik a gép belsejét. Ugyanis lehetséges, hogy a folyadék nem okozott problémát azonnal, de később lehet, hogy korrózió keletkezik a folyadékkal érintkező komponenseknél.

A tisztaságról kívülről is gondoskodhatunk, például különféle kijelzőtisztítókkal.

Megfelelő laptop használat

Egy laptopnál az egyik legnagyobb előny, hogy bárhol használhatjuk. És ezt meg is tesszük. Otthon, kocsiban, ágyban, egy tengerparti napozóágyon, kanapén és ezt még sok helyszínnel és élethelyzettel kiegészíthetnénk.

Nyilván vannak olyan esetek amikor a muszáj és a kényelem diadalmaskodik, de törekedjünk arra, hogy a laptopot lehetőleg asztalnál használjuk.

Azonban ne csak asztalnál használjuk, hanem egy kicsit megemelve is. Erre azért van szüksége, mert a laptopok jelentős része aktív hűtéssel is rendelkezik. A hatékony hűtéshez pedig hatékony levegőáramlás szükséges. Gyártófüggő, de van olyan kivitelezés, amikor a laptop az aljáról is szív be friss levegőt, mely felhasználása után, az felmelegedve távozik a kivezető nyílásokon.

LT360 karbantartas 001 laptop360 minden a laptopokról
Laptop karbantartás - hosszú távú működés érdekében 4

Ha olyan a laptopunk, ami lentről is szív friss levegőt, de nem emeljük meg, akkor blokkoljuk a levegőbeszívást és így a hűtés hatásfokán rontunk. Szerencsére a hőleadás csak oldalra, vagy hátra történik, lefelé soha. Képzeljük csak el, amint a combunkra rakjuk a laptopot és az a használat miatt felforrósodva üzemel rajtunk.

Továbbá, mivel az esetek többségében a laptop sima felületen fekszik (és nincs megemelve), így, ha ott lenne a hőleadás, akkor azonnal blokkolnánk azt, ami csak az egész rendszert hevítené még jobban.

Ezért is fontos, hogy amennyiben lehetőségünk van rá, akkor hátul megemelt pozícióban használjuk a laptopot.

Por, szöszök, szövetanyagok

Az előző témakörre ezt is rá tudjuk fűzni, mivel szorosan összekapcsolódnak. A miértre mindjárt megadjuk a választ.

A hűtés hatásfokán a környezet is nagy mértékben tud rontani. Gondolunk itt arra, amikor hétvégén nincs kedvünk kimászni az ágyból, de jó lenne egy filmet, vagy egy újabb részt megnézni a kedvenc sorozatunkból.

Az ágyból laptopozásnak megvan az a negatív hatása, hogy ilyenkor a laptop hűtése még inkább ki van téve annak, hogy apró szöszöket, szövetdarabkákat és port szívjon be. Ezáltal pedig felgyorsítjuk a gépen belül lerakódó szennyeződés felhalmozódását. Ezek anélkül is le tudnak rakódni, ha nem ágyban, kanapén, szőnyegen használjuk a gépet. Kivédhetetlen sajnos ez, gondoljunk csak arra, hogy a heti porszívózások alkalmával mennyi port és szöszt szed össze a porszívó, annak ellenére, hogy rendszeresen használjuk a lakásban.

Nem nehéz elképzelni, hogy mi történik a laptoppal, ha sose végzünk rajta takarítást. A laptop kipucolásához szét kell szednünk a házat / borítást. Amennyiben nincs ebben rutinunk és magabiztosságunk, érdemesebb ilyenkor az egyik laptop szervizünket felkeresni és a szervizes kollégákra bízni.

Egyrészt ők a megfelelő eszközökkel vannak ellátva, hogy meg tudják bontani a házat, illetve a tisztításhoz és az újrapasztázáshoz is megvan minden felszerelésük.

Talán érdemes az újrapasztázásról is külön értekezni. Ilyenkor a processzor és amennyiben van a külön videokártya, azokról eltávolításra kerülnek a hűtőbordák és új hővezető paszta kerül közéjük. A hővezető paszta is idővel, illetve a folyamatos felmelegedés és visszahűlés következtében veszít képességeiből, illetve az említett hatások miatt ki is szárad.

A pasztázást azért érdemes szakemberre bízni, mert ők tudják mennyi pasztát kell engedni a felületre. A túl sok paszta ugyanis kipréselődhet, amit elég macerás eltávolítani.

Operációs rendszer karbantartása

Nem csak a laptopot kell karbantartani és tisztítani, hanem az operációs rendszert is. Az új funkciók eléréséért, illetve a stabilabb működés érdekében célszerű a frissítéseket telepíteni. Persze nem minden frissítésre van szükségünk, ezeket manuálisan átnézve kiválaszthatjuk azokat, amikre nincs szükségünk.

A frissítések se hibátlanok, így van olyan eset, amikor a frissítéssel nem várt probléma is jelentkezik. Érdemes lehet a frissítések telepítését 1-2 hét késéssel feltenni, addig ugyanis kiderül, hogy stabil, vagy orvosolást igénylő update érkezett-e.

Ezen felül is tehermentesíthetjük a rendszert, ha nem hagyjuk, hogy minden alkalmazás a Windowssal egyidejűleg elinduljon el. Itt most leginkább a torrent-kliensre, játék platformokra (Steam, Origin, Battlenet stb.), illetve a streaming szolgáltatásokra gondolunk. (Pl. Spotify)

A nem használt programokat is nyugodtan töröljük, pláne, ha az automatikus frissítés is be van azoknál kapcsolva. Egyrészt csak a helyet foglalják, illetve a frissítésekkel csak egyre több tárhelyen fognak terpeszkedni.

Vegyük figyelembe azt is, hogy a rendszer frissítések nagyon nagy helyet igényelhetnek. Annak érdekében, hogy a Windows folyamatosan kiegyensúlyozott működést produkáljon a rendszer háttértáron / rendszer partíción mindig legyen 30-40 GB szabad hely.

Láthatjátok, hogy a laptopunk karbantartása és tisztítása különösen fontos. Akár csak otthonunkat, a laptopot is rendszeresen tisztítani kell. Szerencsére nem olyan gyakorisággal, mint a lakást, de jó, ha elraktározzuk magunkban azt az információt, hogy évente egyszer ajánlatos a gépet elvinni egy kitisztításra és újrapasztázásra.

Ez nem csak az általános működésre nézve lesz jó hatással, – halkabb működés, kevesebb hőtermelés, ezáltal stabilabb teljesítmény – de a laptop életciklusa is nagy mértékben növelhető ezáltal.A laptop tisztításért és újrapasztázásért forduljatok bizalommal kollégáinkhoz és kérjétek segítségüket. Üzleteinket itt találjátok meg. Laptop karbantartásra fel!

spot_img
spot_imgspot_img

VIP KLUB

Hasonló cikkek

Új év – új árak

Boldog új évet! Kezdhetnénk ezzel is, hiszen nagyon nem...

Háttértároló fejlődés – papírtól az M.2 SSD használatáig

Hogyan is jutottunk el a háttértárolók evolúciója során az...

Laptop vásárlás – 8 szabály amire érdemes figyelni

Az ünnepek közeledtével megszaporodnak a nagyobb összegű vásárlások. Sokan...

Laptop töltő – Melyik a tökéletes választás a gépedhez?

Rengeteget beszéltünk már a laptopok akkumulátorairól. Azonban a töltőkről...
spot_imgspot_img

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét