Laptop szerviz – ami a műszaki részleg birodalmában történik

Amikor általánosságban szervizekről beszélünk, az esetek túlnyomó többségében már azt társítjuk a témához, hogy a szóban forgó eszköz elromlott és javításra szorul. Természetesen ez is benne van a pakliban, de egy szerviz nem csak a teljesen elromlott eszközökkel foglalkozik.

Igyekszünk most egy átfogó betekintést nyújtani Nektek, amiből megtudhatjátok milyen folyamatok zajlanak egy professzionális laptop szerviz mindennapjaiban.

Tartsatok velünk és merüljünk el a csavarok, ecsetek, csavarhúzók és kompresszorok világában.

Javítás

Nem jártatok természetesen messze, amennyiben Ti is arra asszociáltatok, hogy a szervizben valamilyen probléma megoldása érdekében vannak a laptopok.

Nagyon sok eset van, aminek a vége az lesz, hogy szervizeltetnünk kell a laptopot. Nézzük meg konkrétan mik azok az esetek, amikor a szerviz segítségére van szükségünk.

Fizikai sérülés

Az egyik sérülésfajta az erőhatás következtében keletkező fizikai sérülés. A sérülés mértéke függ az erőhatás nagyságától, attól, hogy hol érte az ütés az eszközt, illetve a laptop anyaghasználatától is. Nyilván egy teljesen műanyagból kialakított ház jobban megérzi, ha erőhatás éri, mint egy alumíniumból kialakított. Különösen igaz ez a noname gyártók termékeire, amikekkel legtöbbször a szupermarketek polcaink találkozhattok.

Ha már szóba kerültek ezek a laptopok, akkor célszerű már itt kitérnünk rájuk. Sajnos ezen laptopok egy külön kategóriába esnek. Ezek a gépek rendszerint nagyon olcsón kerülnek értékesítésre. Az olcsóság pedig nagyon sokak érdeklődését felkelti. Ez a jelen gazdasági körülmények között persze magától értetődik, mi azonban szeretnénk Benneteket egy sokkal tudatosabb és észszerűbb döntésre bíztatni.

Ezen laptopok anyaghasználata és összeszerelése nem közelíti meg a neves gyártók megoldásait. Rendszerint az ilyen olcsó megoldásokhoz nincs biztosítva semmilyen burkolati elem, azaz sérülés esetén szinte elképzelhetetlen a csere.

LT360 szerviz 002 laptop360 minden a laptopokról
Laptop szerviz - ami a műszaki részleg birodalmában történik 3

De nem csak az alkatrész hiánya teszi lehetetlenné a külső és belső komponensek javítását.

Az összeszerelésük ezeknek a laptopoknak olyan, hogy amennyiben a gépházat meg kell bontani, utána gyakorlatilag lehetetlen úgy összerakni, hogy az eredeti állapotot visszakapjuk.

Ebből kifolyólag pedig nem szoktunk ilyen gépeket megbontani, mert nem tudjuk garantálni, hogy olyan lesz az összeszerelés a megbontás után, mint előtte.

De térjünk vissza a javítható laptopokhoz. Fizikai sérülésnél leggyakrabban a gépház sérül, a billentyűzet, vagy a kijelző kerete.

Amennyiben csak esztétikai sérülést szenvedett el a gép, akkor elkönyvelhetjük, hogy szerencsénk volt, de érdemes a sérült elemet kicseréltetni. Hisz egy lyukon több sor és pára juthat a gép belsejébe, mely idővel problémákat okozhat.

Csatlakozó sérülés

A fizikai sérülések egy speciálisabb esete, amikor már nem csak esztétikai sérülésről beszélünk, hanem valami konkrétan már nem működik. A csatlakozók pont a csatlakozási képességük miatt nagyobb eséllyel sérülhetnek. Mire is gondolunk ilyenkor?

Legyen az egy ethernet aljzat, egy HDMI csatlakozás, vagy egy jack csatlakozó. Ha úgy esik pont a laptop, hogy ezekbe kábel volt dugva, megvan az esélye annak, hogy sérülést szenved a csatlakozási pont.

Ilyenkor lehet, hogy csak deformálódott, de lehetséges, hogy a deformitásnak köszönhetően már nem tudja ellátni a feladatát. Ez elég kellemetlen lehet, ha éppen emiatt nem tudjuk például HDMI-n a projektorra kiküldeni a prezentációnkat. De egy wifi mentes épületben, ahol csak UTP kábelen érjük el a világot szintén hatalmas probléma, ha az ethernet csatlakozásunkkal történt valami.

A csatlakozások sérülésének mértékétől függően változhat ezek munkaideje – cseréje, javítása és tesztelése.

Kijelző repedés / törés

Az egyik legsérülékenyebb része a laptopnak maga a kijelző. Kialakítása vékony, egyre kisebb kávával rendelkeznek, nem nehéz kárt tenni bennük egy kis figyelmetlenséggel. Egy billentyűzeten felejtett fülhallgatóval is egyszerűen okozhatunk képernyősérülést, ahogy éppen lezárjuk a laptopot.

Láttunk sajnos esésből eredő teljes kijelző szétesést is. Amennyiben ez utóbbi történne arra szeretnénk kérni Benneteket, hogy a sérült panelt ne dobjátok ki semmilyen körülmények között. Egyrészt a panelből kollégáink nagyon gyorsan meg tudják állapítani, hogy pontosan milyen panelre lesz majd szükség. (Felbontás, képfrissítés, csatlakozási felület stb.) Így időt spóroltok magatoknak is, hiszen a gyors hibamegállapítás után már csak akkor kell jönnötök, ha elkészült a laptop. Ezért jó választás a laptop szerviz szolgáltatás igénybe vétele.

Továbbá a sérült panelt nálunk is hagyhatjátok, mivel annak szakszerű hulladék-feldolgozásáról mi rendelkezünk.

Beázások

A laptop folyadékkal történt leöntése az egyik legfaramucibb helyzetet teremtő esemény. Egyrészt sokan azonnal megpróbálják felitatni és reménykednek abban, hogy sikerrel járnak és nem lesz problémájuk. Bizonyos esetekben ez el is képzelhető. Látszólag, ugyanis lehetséges az, hogy a laptop gond nélkül működik tovább. Azt azonban nem látjuk folyt-e be bármennyi folyadék a laptop belsejébe. Az igazi problémákat ez tudja okozni.

Általános szabály, hogy folyadékos esemény után vigyük be a laptopot szervizbe. Ilyenkor a probléma jellegéből fakadóan a szervizcsapat ezzel kezd el foglalkozni, annak érdekében, hogy a lehetséges hibák kivédhetőek legyenek, illetve megakadályozzák a bejutott folyadék tovább terjedését.

Koszolódásból eredő hibák

Minden aktív hűtéssel ellátott laptopon levegő halad át a hűtés megvalósításának érdekében. A kinti hűvösebb levegőt beszívja, majd a hűtés megvalósításával a meleg levegőt kifújja a laptop.

A folyamatos használatból eredően apró, finom porszemek megülhetnek a hűtés rendszerében, illetve a laptop tovább belső részében. Ez az egész folyamat kívülről nem látható, egyedül úgy szerzünk róla tudomást, hogy egyre melegebb levegő áramlik ki a laptopból, illetve maga laptop háza is egyre melegebb hőmérséklettel rendelkezik. Rosszabb esetben a teljesítményre is hatással lehet a porosodás.

A laptop rendszeres szervizben történő kitisztítása jótékony hatással lesz a teljesítényre, melegedésre, illetve a laptop várható élettartamára is.

Fejlesztés / bővítés

Szerencsére nem csak probléma esetén megyünk laptop szervizbe, hanem sokkal kellemesebb apropókból kifolyólag is. Ilyenek a fejlesztések és bővítések.

Fejlesztésnél leginkább a merevlemez lecserélését értjük, jobb, gyorsabb SSD-re.

A bővítésnél már nem csak a háttértárról beszélhetünk, hanem a memóriákról is.

Mindkettővel kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor az mondjuk, ez már így kevés. Meglévő SSD esetén válthatunk nagyobb tárhelyűre, de amennyiben laptopunk úgy lett kialakítva, hogy 2 SSD-t is fogadni képes, abban az esetben egyszerűbb, ha a második slotba rakjuk az újabb háttértárat.

Memória esetén is eljuthatunk arra a pontra, amikor a futtatott programok tárolása, azok közötti váltás, illetve a felhasználói élmény belassul. Ilyenkor szintén, amennyiben több RAM fogadására képes kialakítással rendelkezünk, elég, ha meglévő RAM-unk tulajdonságaival megegyező másik RAM-ot rakunk a gépbe. Itt most a memória típusára gondolunk (jellemzően ezek DDR4-esek, illetve az új generáció már DDR5-ös), illetve ezek működési órajelére kell figyelnünk. Méretben lehet eltérés, de célszerű itt is megtartani a dual kit formulát. Tehát 8 GB RAM mellé célszerű egy másik 8 GB-os memóriát rakni a laptop szerviz alkalmával.

Tudunk segíteni adatmentésben és adatmásolásban is. Ezenkívül vállalunk Windows telepítést is. Ezek költségvonzatairól tájékozódhattok a honlapunkon, illetve személyesen az üzleteinkben is.

LT360 szerviz 001 laptop360 minden a laptopokról
Laptop szerviz - ami a műszaki részleg birodalmában történik 4

Akkumulátor

Amennyiben az akkumulátor teljesítményével van probléma, vagy hosszantartó használata miatt már elért a púposodás fázisába, abban az esetben is segítségetekre tudunk lenni. Széles gyári és helyettesítő akkumulátor kínálatunknak hála, ezek cseréje is megoldható szervizünkben.

Reméljük ezzel a gyors áttekintéssel segítettünk Nektek átlátni, hogy milyen sok feladatot lát el egy laptop szerviz.

Legyen bármilyen kérdésetek (milyen SSD-t válasszatok, milyen RAM méret az ideális az alkalmazott programok mellé), kollégáink készséggel állnak rendelkezésetekre. Nem csak fejlesztéssel és bővítéssel kapcsolatban kérhetitek ki kollégáink segítségét, hanem szervizeléssel kapcsolatban is.

Keressetek minket bizalommal, ha a laptop szerviz kerülne szóba.

spot_img
spot_imgspot_img

VIP KLUB

Hasonló cikkek

Új év – új árak

Boldog új évet! Kezdhetnénk ezzel is, hiszen nagyon nem...

Háttértároló fejlődés – papírtól az M.2 SSD használatáig

Hogyan is jutottunk el a háttértárolók evolúciója során az...

Laptop vásárlás – 8 szabály amire érdemes figyelni

Az ünnepek közeledtével megszaporodnak a nagyobb összegű vásárlások. Sokan...

Laptop töltő – Melyik a tökéletes választás a gépedhez?

Rengeteget beszéltünk már a laptopok akkumulátorairól. Azonban a töltőkről...
spot_imgspot_img