Üzleti laptopok – Kialakulásuk és ismérveik

A laptopokat felhasználási területek által rengeteg kategóriába sorolhatjuk. Beszélhetünk általános felhasználási területre szánt, vagy komoly grafikus munkát ellátókról, játékosoknak szánt gamer megoldásokról, vagy a kifejezetten business igényeket kielégítő üzleti laptopokról.

Mai cikkünkben ez utóbbi kategóriáról fogunk bővebben szót ejteni annak érdekében, hogyha ilyen megoldásra lenne igényetek minél jobb információkat kapjatok arról, hogy milyen kritériumoknak érdemes megfelelnie, egy üzleti laptopnak.

1 laptop360 minden a laptopokról
Üzleti laptopok - Kialakulásuk és ismérveik 7

Üzleti laptopok kialakulása

A laptopok általános elterjedésével egyre kategória alakult ki. Standard méret leginkább a 15,6 colos volt, de a laptop gyártók több piaci rést láttak az ezektől kisebb megoldásokban is.

Az egyik ilyen piaci rés, az üzleti laptopok kategória volt, mely leginkább azokat célozta meg, akik nagyon sokat utaznak (autó, vonat, repülőgép) és emiatt állandó mozgásban vannak. Akiknek, ha van szabad 20 percük leülnek folytatni egy prezentáció készítést, vonatra felszállva elolvassák a leveleiket és folytatják a munkájukat.

Tehát nagyon sokszor nyitják és zárják a laptopot, sokszor csak rövid ideig használják. Attól függetlenül, hogy sokszor, de keveset használják nagyon sokáig is bírnia kell akkumulátorról, hogy egy tárgyalásokkal, vagy prezentációkkal teletűzdelt elhúzódó napot is végigbírjon.

Emellett pedig mindig jó, ha extra funkciókat is kap a felhasználó, mint az ujjlenyomatolvasó, strapabíró kialakítás, elegáns megjelenés.

Üzleti megjelenés

Célszerű ismét egy haladási irányt felállítanunk, annak érdekében, hogy teljesen át tudjuk venni az üzleti laptopokra leginkább jellemző paramétereket.

Az üzleti laptopnak már megjelenésében is azt kell kommunikálnia, hogy egy megbízható eszközt tisztelhetünk benne, akár csak a felhasználójában. Ez nem csak a színekben és formákban nyilvánul meg, hanem az esetek többségében az anyaghasználatban is.

A business laptopok jelentős része éppen ebből a feltevésből kiindulva fém házzal (alumínium) rendelkeznek. Ez nem csak a megjelenésre hat jótékonyan, hiszen egy ilyen gép a szolid mégis elegáns megjelenésével képes felhívni magára a figyelmet (sok esetben láthatunk különféle szálcsiszolt egyedi megoldásokat is, ezzel is az exkluzívabb megjelenést erősítve).

Ha már erősítésről beszélünk, egy alumíniumházas gép, nem csak szebb, de sokkal erősebb is a fizikai behatásokkal szemben. Így jó esetben egy koccanás esetén nem fog sérülni a ház – nem úgy, mint egy műanyag kivitelezés – és legrosszabb esetben keletkezik rajta egy karc. Kicsit olyan ez, mint régen a teljesen bőr aktatáskák. Azokat is nagyon hosszú időre vásárolták és az évek és használat miatti karcolások és kapások csak az egyediségét és patináját növelték a bőrtáskának.

Persze nem azt mondjuk, hogy kezdje el mindenki karistolni a laptopját, de a használatból eredő apró karcokkal, illetve mikrosérülésekkel együtt alakul ki a felhasználó és laptop közti munkakapcsolat.

Érdemes kiemelni, hogy a stílus egyedi, mindenki olyan megoldást választ magának, ami szimpatikus. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a business kialakítás az esetek többségében a fémes színeket részesíti előnyben. A visszafogottan elegáns mindig stílusosabb lesz, mint a bármilyen csili-vili színkavalkádban sziporkázó RGB gamer laptop. Utóbbi nem csak a stílus miatt nem lesz jó választás, hanem azért sem, ami a motorháztető alatt található. De erre majd később térünk ki.

1 laptop360 minden a laptopokról
Üzleti laptopok - Kialakulásuk és ismérveik 8
20221010 uzleti laptopok 003 laptop360 minden a laptopokról
Üzleti laptopok - Kialakulásuk és ismérveik 9

Betekintés az üzletbe

Érintettük már, hogy a business laptopok jelentős része a képátlót nézve a 15,6 colos kategória alatt vannak. A kisebb méret a könnyű hordozhatóság záloga, ebből pedig következik is az alacsonyabb tömeg.

De ezekről is szót ejtünk később, maradjunk a kijelzőknél.

Mivel az üzleti laptopok általánosságban egy magasabb árkategóriába tartoznak, így a felhasználó joggal várhat el, extra szolgáltatásokat a kijelző paneljétől is. Az esetek túlnyomú többségében már FullHD (1920×1080 pixel) kijelzős üzleti laptopokról beszélhetünk.

A kisebb kijelzőbe szerelt nagyobb felbontású panel elsőre lehet szokatlan lesz, hiszen mindent nagyon picinek fogunk látni. A Windows felhasználói felületét éppen ezért is lehet megváltoztatni, azaz esetünkben felskálázni.

Sok program esetén azonban nem tudunk majd ilyen lehetőséggel élni. A nagyobb felbontást azért is kapjuk meg egy üzleti laptopnál, hogy minden programot maximálisan tudjuk használni. Ezalatt azt értem, hogy ha csak egy HD panel lenne felhasználva, akkor 1366×768 pixelen tudnánk dolgozni. Egy Photoshop, illetve Premiere Pro esetén a felhasználói felület olyan mértékben elfoglalná a kijelzőt, hogy a hasznos pixelek száma (ahol a szerkesztéseket el tudnánk végezni) olyan kevés lenne, hogy az a feladat rovására menne.

Ez egy olyan kompromisszum, ami még mindig a jobb megoldás, hiszen inkább tudjunk nagyobb hasznos felületen dolgozni, mintsem egy kis területen folyamatosan sakkozni, hogy mi az, amit el tudunk végezni és mi az, amit kevésbé, vagy csak nehézkesen.

Az ellenkezőjét ne is keressük, mert továbbra is egy munkaeszközről beszélünk és nem egy általános felhasználásra tervezett laptopról.

Egy business laptopot sok esetben nem csak egyedül használunk. Legyen szó egy reggelivel, ebéddel egybekötött munka megbeszélésről, máris olyan helyzetben találjuk magunkat, ahol rajtunk kívülállók is a kijelzőnket fogják figyelni.

Így különösen fontos, hogy olyan legyen már magának az egész kijelzőnek a megvalósítása, ami matt felülettel van ellátva. Nem csak a káváról van jelen esetben szó, hanem a kijelző felületéről is. Sokkal hálásabb, ha az is matt felületű, így nem fordulhat elő az, hogy bizonyos fényviszonyok között mindenki magát látja a kijelzőn, nem pedig a konkrét tartalmat.

Mivel reggeliről és ebédről is szó esett (vacsorán azért már nagyon ritkán kerül elő egy laptop), így arra is fel kell készülnünk, hogy a különböző fényviszonyok között is jól olvasható maradjon a kijelző. De ugyan ez igaz egy prezentáció esetén is. Ha éppen a napfények pont a kijelzőnket érik, akkor egy alacsony fényerejű kijelző esetén nem fogunk semmit se látni. Emiatt pedig állítgathatjuk a kijelzőt.

Hogy minden körülmények között jól olvasható legyen a kijelző, a fényerő képességét kell majd szemügyre vennünk (cd/m²). 500-as érték már nagyon jónak mondható. 536 cd/m² fényerővel rendelkezik például az MSI Summit E13 Flip EVO.

Üzleti laptop panelek

Az előző részben taglalt kritériumokhoz társul a panel típusa is. Annak érdekében, hogy partnereink is hibátlan vizuális élményben részesüljenek csak IPS és OLED paneles megoldásokban gondolkozhatunk.

Attól nem kell tartanunk, hogy egy ilyen gépben TN paneles megoldás lenne, de az ördög nem alszik alapon, azért minden esetben tekintsük át az üzleti laptop(nak) szánt gép specifikációját.

Amennyiben TN paneles lenne, az egyet is jelentsen azzal, hogy az a megoldás kiesik a lehetséges laptopok listájából. Ezen kijelzőkkel szerelt gépek, nem képesek arra, hogy egyszerre többen is ugyan azt a képi világot lássák.

A színek amennyiben nem merőlegesen tekintünk a megjelenítőre, elkezdenek invertálódni. Ami még egyszemélyes használat esetén is bekövetkezhet. Ekkor jön a kijelző újrapozícionálása annak érdekében, hogy ismét színhelyes képet lássunk. A már említett kijelzőre sütő nap problematikát ismét elővéve. Képzeljük el, amint rásüt a nap, emiatt megváltoztatjuk a kijelző pozícióját, ami miatt pedig nem látjuk színhelyesen a megjelenített tartalmat. Egy soha véget nem érő bosszankodástól kíméljük meg magunkat, amennyiben a TN paneles kijelzőket elkerüljük üzleti laptop vásárlása esetén.

Marad tehát az IPS és az OLED megoldás. Mindkettőnek a hatalmas betekintési szög az előnye a TN-hez képest, így csoportos munkára, megbeszélésekre is nyugodtan vihetünk egy ilyen laptopot, biztos, hogy mindenki látni fogja a megjelenített tartalmat.

Amennyiben teljes ámulatot szeretnénk elérni, akkor pedig a legjobb választás az OLED, hiszen az a megoldás rendelkezik egyedül azzal a technológiával, hogy a feketék valóban feketének látszanak.

Ezt úgy éri el a panel, hogy minden egyes pixelt képes ki és bekapcsolni. Amennyiben valóban fekete pixelt kell megjeleníteni, abban az esetben az adott pixeleket egyszerűen kikapcsolja.

Így nem csak a fekete lesz valódi, de pontosan emiatt a kontrasztaránya is az OLED megjelenítőknek a legjobb.

Fontos még megnevezni, hogy mind az IPS, mind pedig az OLED kijelzők alkalmasak professzionális grafikai munkára. Köszönhető ez nem csak a sokkal jobb betekintési szögnek, hanem annak is, hogy ezek a megjelenítők nagyon nagy színmélység megjelenítésére képesek. A nagyobb színmélység által pontosabb színek érhetőek el. Ezek fotós és videós munkáknál kiemelkedően fontos tényezők.

Ugyan üzleti laptopokkal viszonylag ritkábban játszanak a felhasználók, abban az esetben jó tudni, hogy az IPS, illetve OLED kijelzőknek nagyobb a válaszidejük és reakcióidejük a TN-hez képest. Természetesen az IPS-en és OLED-en belül is vannak különféle típusok, melyek meg tudják közelíteni a TN panel kiemelkedő tulajdonságait.

Természetesen ezeknek a megjelenítőknek az ára drágább, de mint azt korábban írtuk, az üzleti laptopok alapból egy drágább árkategóriába esnek. Ebből kifolyólag probléma esetén ezek cseréje drágább és egyes esetekben várni is kell a cserekijelző megérkezésére.

Beviteli megoldások

Nagyon fontos egy laptop esetén (nem csak üzleti megoldásnál), a gépelés élménye. Lehet sokaknak elsőre nem különösebben érdekes téma, de annak, akik nagyon sokat gépelnek, illetve csendes körülmények között dolgoznak, fontos tényező lehet a gépelés élménye is. Amennyiben lehetőségünk van a lehetséges üzleti laptop alternatívákat személyesen is szemügyre vennünk, mindenképpen játszunk egy kicsit a billentyűzettel.

Rendesen kezdjünk el gépelni, akár egy teljesen kikapcsolt gép esetében is. Nézzük és tapasztaljuk meg milyen a gépelési élmény. Sok esetben a billentyűzet kialakítása low profile megoldású. Ilyenkor nagyon kicsi a gombok lenyomási útja. Ezzel is a minél gyorsabb gépelést elősegítve. Ugyanakkor ezt úgy érik el általában, hogy nagyon könnyen lehet benyomni a gombokat. Ami egy finom nő kéz esetén lehet tökéletesen működik, de lehet, egy vaskosabb férfi kéz esetén már egy lazább kézpihentetésre is benyomódnak bizonyos gombok.

Érdemes kicsit hallgatóznunk is, mivel a gépelési hangok között is találunk eltérést. Vannak halkabb megoldások is, illetve van, amikor a gépelés hangja inkább a magas hangtartományban van, nevezzük picit élesebb élménynek, míg megint más megoldások inkább mélyebbek, tompább hatást keltenek.

Ezek mind olyan tulajdonságok, amikkel majd a géphasználat közben együtt kell élnünk, így nem mindegy milyen megoldásokkal látnak el egy-egy üzleti notebook megoldást.

20221010 uzleti laptopok 002 laptop360 minden a laptopokról
Üzleti laptopok - Kialakulásuk és ismérveik 10

A munka nem pihen

A beviteli eszközről már csak egy dolgot említenénk meg. Nagyon sokszor fordul elő, hogy kora reggel, vagy késő este is dolgozni kell. Az óraátállítással azonban már délután is sötét lesz, és sokaknak nem mindegy, hogy világító billentyűzettel, vagy hagyományossal gépelnek.

Az üzleti laptopok többségét háttérvilágításos billentyűzettel szokták ellátni az esetek többségében.  Ez leginkább a mobil munkavégzést könnyíti meg, abban az esetben, ha az autóban, vonaton, repülőn vagy más tömegközlekedési járművön kellene dolgoznunk. Így nem csak magunk gépelését könnyíti meg a laptop, de a körülöttünk lévőket se kell zavarnunk extra külső fénnyel.

A rengeteg utazás és találkozók azt is jelentik, hogy sokat kell cipelnünk üzleti notebookunkat. Az ilyen gépek rendszerint kisebb méretűek, illetve súlyuk is nagyon kedvező. Emiatt, ha egész nap a masinával együtt kell mozognunk, nem fog problémát jelenteni a cipelt súly. A súly tényező jól jöhet repülés esetén is, hisz amennyiben bőröndbe tesszük a laptopot, a kisebb tömeg miatt jó eséllyel beleférünk a súlykorlátba is.

A motorháztető alatt

Amikor egy business notebook teljesítményéről beszélünk, sok esetben a lehető legnagyobb erőre gondolnak. Az igazság valahol a kettő között szerepel. Egyrészt, nagyon sokszor nem a legerősebb megoldásokat szokták belerakni az ilyen gépekbe. Főleg az i5-ös (Intel oldalról) processzorok szoktak egy üzleti megoldásba kerülni. Leginkább azért, mert egy i5-ös processzor ad kellő teljesítményt és megfelelő energiagazdálkodást is. Erre azért van szükség, mert egyrészt az üzleti laptopok kicsi és vékony kialakítása miatt az akkumulátorok mérete is limitált. Továbbá ezzel az akkumulátorral nagyjából végig kell bírnia egy munkanapot.

A munkanap alatt most egy szövegszerkesztős, illetve prezentáció összeállítós napot értünk. Ha ettől sokkal jobban erőforrásigényes programokat futtatunk, abban az esetben az akkumulátor nem fog bennünket kiszolgálni egy teljes napra.

Ettől függetlenül vannak olyan üzleti laptopok, amikben sokkal erősebb, i7-es processzorokat raknak. Vannak olyan munkakörök, ahol szükség lehet a nagy teljesítményleadásra időnként. Főleg, ha valamilyen grafikus munkáról van szó. Ezek azonban lehet, hogy csak időszakos igénybevételek és a mobil munkavégzés esetén ritkán van szükség a már említett teljesítményre.

A grafikus meghajtás is sok esetben ennek függvényében változik. A valódi akkumulátoridő-bajnok megoldásokban csak integrált grafikus megoldás található. Míg abban az esetben, ha a grafikus munkára is megfelelő gépet választottunk, azok dedikált videókártyával is rendelkeznek. Az ilyen – i7 és dedikált videókártyás – laptopok azok, amik a legjobban bele tudnak harapni az akkumulátor töltöttségébe.

Üzleti praktikum

Beszéltünk már prezentációkról. Sok esetben ezek ki is vannak vetítve, így igen hasznos amennyiben az üzleti notebookunk rendelkezik HDMI kimenettel.

Nem ez az egyetlen apróság azonban, amivel a gyártók igyekeznek megnyerni maguknak az üzleti felhasználókat.

Az ilyen gépeket rendszerint szeretik biztonságban tudni a felhasználók. Pontosan azért nagyon sok esetben látják el a laptopokat ujjlenyomat-olvasóval. Ezzel nem csak extra biztonsági szintet adnak az eszköznek, de az alvó állapotból történő felébresztést is meggyorsítják, hiszen nem kell beírni a jelszót minden egyes feloldáshoz, hanem csak az ujjlenyomattal azonosítani magunkat.

Figyelmes hozzáállás lehet a második akkumulátor biztosítása. Így egy töltött lehet nálunk, míg a másikat használjuk. Ha nincs lehetőségünk tölteni, csak kicseréljük a kettőt és folytatódhat a munka.

Elképzelhető, hogy dokkolót is vásárolhatunk az üzleti laptopunkhoz. Ilyesmivel leginkább irodákban találkozunk, amikor a laptopot dokkolva, egy asztali megoldást kapunk. Amikor pedig menni kell, abban az esetben az egész laptopot leszedve a dokkolóról lehet haladni tovább.

20221010 uzleti laptopok 001 laptop360 minden a laptopokról
Üzleti laptopok - Kialakulásuk és ismérveik 11

További jellemzők

Elmondható általánosságban, hogy egy üzleti laptop sokkal masszívabban van összeszerelve. Köszönhető ez a fémháznak is, illetve annak is, hogy mindennapos használatra tervezték és, hogy az igénybevételt jól bírja.

Az erősebb kialakítás, magasabb árcédula legtöbbször hosszabb garanciális időt is magával hoz. Ezzel is azt kommunikálva a fogyasztó felé, hogy jó döntést készül tenni, amennyiben egy üzleti notebookba invesztál.

Ugyan üzleti laptoppal ritkábban játszanak, de nem elképzelhetetlen. A játékos élményt az fogja megalapozni, hogy milyen processzor, RAM és videókártya hármasa áll rendelkezésre.

Nem beszéltünk még a háttértárolókról. Üzleti megoldásoknál nagy szerencsénk van, hiszen csak SSD-s verziókat dobnak piacra a gyártók. Egy munkára, üzletre szánt eszköz nem lehet lassú. A tárhelyet rendszerint külön megválaszthatjuk (méret), ezáltal egyedi igényeinkre szabva. Amennyiben van benne második slot, abban az esetben beérhetjük egy kisebb tárhellyel és utólag is rakathatunk bele egy másikat. Ebben is kérhetitek kollégáink segítségét.

Memóriából már minimum 8 GB-ról beszélünk, de egyre gyakoribb megoldás a 16 GB-os verzió is. Itt szintén egyéni preferenciáink dönthetnek a kiválasztás során. Jó kiindulási alapunk lehet, ha összeírjuk a felhasználni kívánt programok összességét és azok fényében döntünk a memória mennyiségéről. Természetesen érdemes a laptop memória bővíthetőségének is utánajárni. Amennyiben lehetőség van bővítésre, abban az esetben egy későbbi időpontban is meg tudjuk lépni ezt a fejlesztést.

Napjainkban fognak majd megjelenni a legújabb 13. generációs Intel megoldások. Ennek a generációnak az lesz az érdekessége, hogy továbbra is támogatni fogja a DDR4-es megoldásokat, illetve a DDR5-ös RAM-okat is. Elképzelhető lesz olyan helyzet, amikor egy adott széria DDR4-es, illetve DDR5-ös RAM-okkal is el lesznek látva.

Amit érdemes tudni a két RAM generációról, anélkül, hogy teljesen belemerülnénk a részletekbe:

A DDR4-es memóriák elérték technológiai maximumukat. Ezért is jött létre az új generáció, mely mindenben megegyezik, az új generációk által elvárt követelményekkel.

A teljesítményt igyekszik növelni a lehető legkisebb energiafogyasztás növekedés mellett.

Amennyiben csak a rideg adatokra koncentrálunk, akkor a fő változások között szerepel az, hogy 1,2 V-ról 1,1 V-ra csökken az üzemfeszültség. Továbbá a 8n prefetch puffert 16n prefetch váltja, vagyis órajelenként 16 bit vándorol át a memóriacellákból az IO-pufferbe, miközben a teljesítmény I/O összekötésenként 3,2 Gbps-tól 6,4 Gbps-ig skálázódik majd. Ennél persze nagyobb teljesítmény is elérhető lehet, hiszen a DDR4 esetében is túlteljesítették az eredeti JEDEC specifikációkat az egyes memóriagyártók és a DDR5-nél sem hagyják ki ezt a lehetőséget majd. Azonban a szabványosítást végző szervezet egyelőre ezt a tartományt fedi le.

A DDR5-ös memória modulok kialakítása a DDR4-eshez hasonlóan 288 tűre épül. Természetesen nem kompatibilis a két megoldás, tehát a DDR5 használatához ahhoz tervezett platform szükséges. Azért is, mert a külső alatt történtek az igazi változások.  Például egy DIMM önmagában is két csatornára lesz bontva. A korábbi, egy 64 bites csatorna helyett tehát egy memóriamodul két 32 bites csatornát kínál, amiből ECC mellett kétszer 40 bit lesz.

A minimális lökethossz is változik, konkrétan 8 byteról 16 bytera nő, ami azt jelenti, hogy egy csatorna operációnként már 64 byte adatot is képes fogadni és mivel egy modul két csatornával dolgozik, így ez kétszer 64 byte-ot jelent. Ezek a csatornák azonban nem olyan szélesek, mint korábban, így a DDR5 szabvány négyről nyolcra növeli a bankcsoportok számát, de ennél is fontosabb, hogy finom szemcsézettségű frissítéssel kezeli őket, ami lehetővé teszi, hogy az egyes memóriabankok akkor is frissüljenek, ha a többi éppen dolgozik. Ezzel a nem használt bankok hamarabb igénybe vehetők, ami maximalizálja a kevésbé széles csatornák kihasználhatóságát.

A feszültségszabályozás tekintetében a JEDEC szintén bevetett egy lényeges újítást. A DDR5 szabványtól kezdve minden memóriamodul maga felel a saját feszültségszabályozásáért, így ez a teher lekerült az alaplapok válláról. Ennek komoly a jelentősége, ugyanis az alaplapok tervezésénél a gyártóknak mindig a lehetséges maximális memóriakonfigurációra kellett tervezni, miközben sok esetben a vásárolt memóriacsomag meg sem közelítette azt a terhelést, amire elméletben a rendszer fel volt készítve és ez elég drágává tette a modernebb alaplapok gyártását.

Gyakorlati hasznuk az új memóriáknak.

Amit a gyakorlatban láttunk azt megpróbáljuk nektek most tömören összegezni.

Amennyiben csak a teszt programokat nézzük különösebb eltérést nem látunk egy maximumra járatott DDR4-es (4800 MHz), illetve egy DDR5-ös (5200 MHz) memória között.

Amennyiben látunk is, azt főleg a tömörítéses eljárásoknál mutatkozik meg a DDR5 javára.

Nagyobb különbséget akkor látunk, ha egy szerényebb MHz-en ketyegő RAM kerül összevetésre a DDR5-tel.

A gyakorlati haszna már sokkal érdekesebb, illetve sokkal jelentősebb.

Nagy számítási teljesítményt igénylő grafikai folyamatoknál már beszélhetünk 20%-os feladat időigény csökkenésről is. 20%-os időmegtakarítás pedig több napos renderelés esetén már igen jelentős.

Játékoknál egyelőre nem beszélhetünk ilyesfajta gyorsulásról. Az esetek igen nagy többségében a játékok fej-fej mellett teljesítenek azonos konfiguráció esetén, amikor az egyikben DDR4, illetve DDR5 memória áll üzemben.

Akár csak a DDR4 megjelenésénél, a DDR5-nek is még idő kell, míg a gyártók elkezdenek közelíteni a kihajtható maximális MHz értékekhez, illetve, amennyiben tudnak a késleltetésen is változtatni. Ez egy hosszú folyamat lesz, ahol a DDR5 valószínűleg a jelenlegi helyzettől eltérően, már majd sokkal gyorsabb alternatívát kínál, mint most. Jelenleg azonban még azt mondhatjuk, hogy általános feladatokra használva a laptopunkat a DDR4-es megoldással ugyan olyan jól járunk, mint a DDR5-ös verziókkal.

Valószínűleg viszont anyagilag sokkal jobban járunk, ha a DDR4-es technológiát választjuk, hiszen az egy bejáratott és maximális szinten üzemelő memória.

Talán már csak a Windows támogatottságot érdemes kiemelni. A Windows 11-nek ugyanis kötött minimum gépigénye van. Az alatt nem tudjuk telepíteni az új operációs rendszert. Azoknak sincs oka aggodalomra, akinek a gépe csak a Windows 10-et tudja futtatni. A Microsoft által még 2025. októberéig biztosított a Windows 10 támogatottsága.

1 laptop360 minden a laptopokról
Üzleti laptopok - Kialakulásuk és ismérveik 12

Összegzés

Láthatjuk tehát, hogy a megfelelő üzleti laptop kiválasztása igen összetett döntéssorozatok végeredménye, de cserébe egy olyan megoldás birtokosai lehetünk, ami nagyon hosszú ideig megbízható és stabil munkaeszközünk lesz bármilyen körülmény között. Érdemes rászánni az időt és felsorakoztatni a pro és kontra érveket. Ezáltal közelíthetünk egy szűkebb körre, ami már csak azokat a megoldásokat fogja tartalmazni, amik minél több igényünket ki tudják elégíteni.

Egy szűkebb halmazból sokkal egyszerűbb választanunk. Amennyiben még így se menne, abban az esetben nyugodtan kérjük valamelyik üzletünkben lévő kollégák segítségét. Készségesen fognak Nektek segíteni kiválasztani a legjobb megoldást.

spot_img
spot_imgspot_img

VIP KLUB

Hasonló cikkek

Új év – új árak

Boldog új évet! Kezdhetnénk ezzel is, hiszen nagyon nem...

Háttértároló fejlődés – papírtól az M.2 SSD használatáig

Hogyan is jutottunk el a háttértárolók evolúciója során az...