Laptop akkumulátor csere

Laptop akkumulátor csere fontossága. A laptop akkumulátor esetén, de bármilyen akkumulátort nézve elmondhatjuk, hogy különösebben nem foglalkozunk velük, amíg valami rendelleneset nem tapasztalunk.

A probléma, vagy még rosszabb esetben a meghibásodás olyankor szokott bekövetkezni amikor nem is számítottunk rá és ez általában egybeesik a legrosszabb időzítéssel is. Sietünk egy prezentációra, utazás alkalmával szeretnénk dolgozni, az autóban ülve gyorsan meg akarunk nézni pár értékesítési adatot, vagy csak éppen megnéznénk egy filmet.

Ezek azok a tipikus Murphy pillanatok, amikor mindent úgy érzünk, hogy ellenünk szövetkezve azért következtek be, hogy minket hátráltassanak.

2 laptop360 minden a laptopokról
Laptop akkumulátor csere 6

Ugyan mi se tudunk univerzális Murphy pillanatokat pajzsként hárító megoldásokat átadni Nektek, de igyekszünk legalább a laptop akkumulátorok cseréjét illetőleg a lehető legtöbb hasznos információt megosztani.

Hiszen az akkumulátor adja a laptop lényegi mibenlétét. Az akkumulátor által válik gépünk bárhol használhatóvá és mobilissá. Ha az akku már használhatatlan, vagy csak alig tud üzemelni arról a masina, akkor gyakorlatilag nem laptopunk van, csak egy könnyebben hordozható PC-nk.

Érdemes-e laptop akkumulátort cserélni?

Ha minket kérdeztek, akkor mi biztosan azt mondjuk, hogy igen. Mivel mi az igen oldalt erősítjük, arról könnyebben is tudunk értekezni. Azonban nézzük meg a tipikus „miért nem” hozzáállásokat.

Az emberek többsége a legtöbb elektronikai eszközét csak használja. Értjük ez alatt, hogy nagyon ritka az, amikor ki van tisztítva, cserélve vannak benne az erre fogékony alkatrészek, rendszeresen karbantartják őket stb. Pedig a gépnek is van lelke, meghálálja, ha odafigyeléssel használjuk, tároljuk, illetve karbantartjuk.

Az egyik tipikus felfogás az akkumulátorokkal kapcsolatban, hogy addig használom, amíg bírja és majd veszek egy új eszközt. Leginkább az okostelefonok elterjedésével lett általános ez a vélekedés. Főleg azért, mert a telefonok manapság már olyan kialakításúak, hogy a házat egyszerű felhasználó által szinte lehetetlen megbontani. (Ha mégis összejön, rengeteg esetben sérül a készülékház, illetve már nem sikerül olyan állapotba összerakni, ahogy az a szétszerelés előtt volt.)

Egy másik hozzáállás az, amikor szintén az előző nézőpontot vallja, de az új eszköz megvételével a régi továbbra is használatban marad a családon belül. Szerintem sejtitek mire is gondolok, de ha azt írom: -A nagymamának jó lesz, ő úgyis csak folyamatosan bedugott töltővel fogja használni, akkor meg már teljesen felesleges kicserélni. Így már biztosan ismerős a szituáció.

Mi ezeket a nézőpontokat nem tudjuk osztani, hanem a csere mellett kardoskodunk és próbáljuk annak fontosságára felhívni mindenki figyelmét. Ha úgy érzitek hasznos információkkal látunk el Benneteket, kérlek osszátok meg másokkal is a cikket. A hasznos gondolatok jó, ha tovább terjednek.

Általános elhasználódás

Valószínűleg kevesen tudják, de egy rendszeres használatban lévő akkumulátor kb. 2 év alatt már tud annyit veszíteni a kapacitásából, hogy az csereéretté váljon. Amennyiben kevésbé zavar miket a lecsökkent teljesítmény, akkor még használható egy ideig, de egy folyamatosan képességét vesztő akkumulátort célszerű minél hamarabb kicserélni. Ha eljutottatok a csere gondolatáig, már jó úton vagytok, hisz így növekszik majd a produktivitás, hisz hosszabb ideig tudtok majd csak akkumulátorról tevékenykedni, valamint megóvjátok a laptop akkumulátorát további problémától és nem csak az akkut, hanem magát a laptopot is.

A problémákra később kitérünk, most egy kis akkumulátor típus ismertetést engedjetek meg.

Laptop akkumulátor típusok

Ha csak laptop akkumulátorokról beszélünk, akkor két típust különböztetünk meg. Az egyik a Li-ion megoldás, a másik pedig a Li-Polymer. Mindkét típus használatban van, a gyártók a felhasználási területtől függően választják ki, hogy melyik típus kerül egy laptopba. A legtöbben azonban biztos, hogy a Li-ion típust ismeritek, de legalábbis arról hallottatok.

Fontos megjegyezni, hogy, ha a gyártó az egyiket választotta, akkor ugyanolyan megoldást fogtok tudni majd beletenni csere esetén. A gyártói, illetve a helyettesítő akkumulátorokra történő cserélés is megegyező típusú szokott lenni.

Li-ion laptop akkumulátorok jellemzői

A Li-ion akkumulátorok erőssége az energiasűrűségben rejlik. Azaz több energiát képesek elraktározni, mint a Li-polymerek. Ezáltal hosszabb üzemidőt tudnak biztosítani. Nincs továbbá akkumulátor memóriának nevezett jelenség sem. Ez főleg a régi akkumulátorokra volt jellemző (Ni-Cd és Ni-MH), ami az elhasználódás előrehaladtával alakult is és azzal a jelenséggel járt, amikor az akkumulátor feszültsége annak ellenére csökken, hogy az akkumulátor eredeti teljesítménye változatlan marad.

Ez akkor fordult elő, amikor nem teljesen lemerült akkumulátorra töltöttek rá. Ilyenkor az akku megjegyezte, hogy nem lett kihasználva a teljes kapacitása, így a legközelebbi alkalommal az akkumulátorkapacitása annak ellenére csökkent, hogy teljesen fel lett töltve.

Ezt úgy lehetett megoldani, hogy az akkumulátort teljesen le kellett meríteni és ismét feltölteni teljesen.

A Li-ion akkumulátorok a gyártók számára kedvezőbb előállítási költségekkel rendelkeznek.

Nyilván semmi se tökéletes, így a Li-ion laptop akkumulátorok sem. Az akkumulátor típusából fakadóan benne van az instabilitás lehetősége. Szerencsére az ilyesmik ritkán fordulnak elő, melyekre lentebb még bővebben kitérünk. Egyik legemlékezetesebb eset ezekkel kapcsolatban, a Samsung Galaxy Note 7 akkumulátor története volt.

Li-polymer laptop akkumulátorok jellemzői

Ha két dolgot hasonlítunk össze és a korábbinál olyan jellemzőket emeltünk ki, mint a nagyobb energiasűrűség, illetve az alacsonyabb előállítási költség, akkor könnyen kikövetkeztethető, hogy a Li-polymer akkumulátorok kisebb energiasűrűséggel rendelkeznek, illetve előállítási költségük magasabb. Joggal tehetitek fel a kérdés, akkor mégis, mi értelme Li-polymer megoldást alkalmazni?

A Li-polymerre jellemző a robosztus felépítés, továbbá az is, hogy tetszőleges formát is felvehet. Tehát a mérnökök jobban tudnak az akkumulátor fizikai méretével játszani, a gépházon belül, ami az esetek többségében igencsak túlzsúfolt. További előnyük, hogy könnyebbek a Li-ionnal összevetve, továbbá nagyon alacsony kialakításuk is megvalósítható. Ezért is alkalmazzák őket sok esetben Ultrabookokban, ahol a súly nagyon fontos tényező és a vékony laptopház miatt fontos az akku megfelelő formájának elérése.

Ezen felül, nagyon kicsi az esélye, hogy bármilyen elektrolit szivárogjon belőle.

Nyilvánvalóan a Li-polymerek se tökéletesek. A gyártóknak drágább előállítani ezen akkutípusokat. A már említett energiasűrűségbeli különbségből következve, kisebb az energia-elraktározási képessége. Az élettartamuk se olyan hosszú, mint a Li-ionoké.

Mindkét típusnak megvannak a magunk előnyei. A gyártók nem véletlenül alkalmazzák az egyik, s másik típust. Mindkettőnek megvan a maga felhasználási területe. Ebből kifolyólag a felhasználónak nem kell azon izgulnia, hogy miért nem azt, vagy miért nem amazt alkalmazta a gyártó. Az minden esetben a legoptimálisabbat fogja alkalmazni.

Laptop akkumulátor csere – mire figyeljünk

Ahogy ígértük, bővebben is kitérünk, mik azok a jelek, amikre a felhasználónak figyelnie kell és azokat mérlegelve akkumulátorcserét végrehajtani.

A legnyilvánvalóbb, amikor szokásos laptop használatunk alkalmával a közel azonos felhasználási szokások mellett laptopunk egyre kevesebb üzemidőt tud csak elérni. Ha ilyesmit tapasztalunk, érdemes lehet az AIDA64-et elindítani a gépünkön és ellenőrizni, hogy az akkumulátor elhasználódási mérték mekkora.

Amennyiben ez az érték jelentős, abban az esetben biztosak lehetünk, hogy az akkumulátor nem tudja életciklusa eleji teljesítményét leadni.

Ahogy írtuk már, intenzív használat esetén, már 2 év elteltével tapasztalhatunk ilyen jelenségeket.

Emellett persze más, súlyosabb gondok is előbukkanhatnak, amennyiben laptop akkumulátorunk cseréjét sokáig halogatjuk.

A legszembetűnőbb jelenség az akkumulátor nem megfelelő működéséből eredő púposodás megjelenése. Beszéltünk a két típusról, a Li-ionról, illetve a Li-polymerről. Mindkét akkumulátort úgy alakítják ki, hogy az beleférjen egy pontos mérnöki tervezés által kijelölt helyre. Tehát más komponensek között helyezkedik el. Egyik típusnál se terveznek be tágulási ráhagyást, pláne nem hibás működésből eredő púposodás kapcsán.

Amennyiben mégis ilyen helyzet alakulna ki, leginkább csak 2 irányba tud tágulni a laptop akkumulátor. Leggyakrabban felfelé, vagy lefelé. Nagy eséllyel felfelé fog, fentebb ugyanis vékonyabb a gépház és ott helyezkedik el a billentyűzet is, ami az alsó borításhoz képest rugalmasabb.

Ha elkezd az akkumulátor deformálódni, ott már komoly gondok vannak és még komolyabbak következhetnek be. A deformálódás következtében más komponens is alakváltozásra lesz késztetve. Leginkább a felső burkolat és billentyű van veszélyben ilyen esetben. Az eleinte megnyilvánulhat abban, hogy egyes billentyűk kevésbé, vagy nem reagálnak. De nem elképzelhetetlen az alaplap sérülés se. Egyik se olcsó, így sok kellemetlenségtől és kisesett időtől kíméljük meg magunkat, hogy amennyiben púposodást észlelünk, abban az esetben hajtsunk végre egy laptop akkumulátor cserét.

Extrém esetben az akkumulátor ki is gyulladhat, bár szerencsére ilyesmi nagyon ritkán következik be, de mint lehetséges eshetőség számon kell tartanunk.

2 laptop360 minden a laptopokról
Laptop akkumulátor csere 7

Mi a teendőnk ilyen helyzetben?

Amennyiben ilyesmit tapasztaltok, minél előbb keressetek fel egy laptop szervizt. A kollégák itt meg fogják vizsgálni a laptopot az elmondott és tapasztalt problémák fényében. Annak érdekében, hogy a probléma minél hamarabb és pontosabban megoldásra kerüljön érdemes bevinnetek az egész laptopot, illetve a használt töltőt is.

Ez azért fontos, mert megnézik ilyenkor a töltőt is, illetve a töltőcsatlakozást, hogy valóban olyan az áramfelvétel, amilyennek lennie kell. Bármelyik hiba is áll fenn, nálunk a kollégák kiderítik és felvázolják Nektek a megfelelő orvoslást.

Gyári és helyettesítő akkumulátorokra történő cserélés

Akkumulátorok között különbséget tehetünk aszerint is, hogy gyári, vagy helyettesítő akkumulátort választunk. Annak érdekében, hogy a legjobbat válasszuk, ismertetjük veletek a két típus jellemzőit.

Gyári akkumulátor

A gyári akkumulátor választása a legegyszerűbb, hiszen azt maga a gyártó küldi értékesítésbe. Amit erről tudni kell, hogy ennek az ára magasabb, mint az utángyártotté. Rendelkezik továbbá gyártói logóval is. Továbbá biztosan elfogadja majd a laptop.

Egyes gyártók ugyanis sikeresen megoldották, hogy csak és kizárólag gyári akkumulátort fogadjon el a laptop. Ezért fontos bevinni az egész gépet, hiszen akkumulátor csere esetén a kollégák ki is próbálják és megbizonyosodnak arról, hogy a valóban helyesen használja a laptop.

Amennyiben nem így történne, abban az esetben csak a gyári akkumulátorra történő csere jöhet szóba. Ezért is szeretnénk hangsúlyozni, hogy a teljes megbizonyosodás érdekében a laptopot is vigyétek be a szervizbe, ugyanis nem mondható ki általánosan, hogy egyes gyártók bizonyos típusai csak gyári, vagy mindkét akkuverziót elfogadják-e.

LH360 akku 02 1 laptop360 minden a laptopokról
Laptop akkumulátor csere 8

Helyettesítő akkumulátor

A helyettesítő akkumulátorról azt érdemes tudni, hogy ugyan olyan biztonságos, mint a gyári. Töltési ciklusuk is megegyezik, kapacitásuk, azonban kis mértékben eltérhet. Ez az eltérés nem okoz érezhetően nagy különbséget a használat során. A kapacitást amúgy a milliAmperóra mutatja, melynek rövidítése a mAh.

Bizonyos laptopokhoz léteznek extra kapacitással rendelkező akkumulátorok is. Ezek a könnyen cserélhető akkumulátorral szerelt laptopoknál találhatóak meg leginkább. Ilyenkor az alap verzióhoz képest egy nagyobb kapacitással rendelkezőt is vásárolhatunk. Ilyen verziók rendszerint már nem a laptoppal egy síkban helyezkednek el, hanem valamilyen módon abból kiállnak. Nyilvánvaló, hogy a nagyobb teljesítmény nagyobb helyet is igényel. Ez egy olyan tulajdonság, amit mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a nagyobb teljesítmény megéri-e akkor is, ha emiatt esetleg a laptop táskába már nehezebben fér bele a gép.

Nem minden laptophoz van nagyobb kapacitású akkumulátor, így az ilyesmikről érdemes előre tájékozódni.

Laptop akkumulátor használat tervezés

Érdemes lehet úgy laptopot választani, hogy már előre felkészülünk, hogy milyen feladatra akarjuk használni, illetve, hogy mennyi lesz az az időtartam, amit úgy használunk, hogy a laptop csak az akkumulátorról fog üzemelni.

Itt jön képbe az akkumulátorok cellaszáma.

Beszélhetünk 2-4 cellás, 5-6, illetve 7-9 cellás laptopokról.

2-4 cellás laptopok:

Ezek alacsony teljesítményűek, már csak a cellaszámot is elnézve. Ennek az az előnye, hogy így viszonylag alacsonyan lehet tartani a laptop tömegét. (Pl. Ultrabookok esetén.) Vagy olyan esetben alkalmazzák, amikor a laptop jórészt be van dugva folyamatos áramellátásra, illetve, amikor a laptop fogyasztása nagyon alacsony és a kisebb cellaszámmal is elérhető egy jó üzemidő.

Ez a jó üzemidő alacsony áramfogyasztású feladatok elvégzését jelentik. Szövegszerkesztés, levelezés, táblázatkezelés, természetesen energiagazdálkodás ilyenkor takarékos üzemmódban van.

5-6 cellásokat már közepes teljesítményűnek mondhatjuk. Sokkal kiegyensúlyozottabb működést biztosít egy ekkora akkumulátor. Ezen gépek képesek hosszan működni töltés nélkül. Emellett már nem csak szövegszerkeszthetünk, levelezhetünk csak, hanem multimédiás tevékenységet is folytathatunk. (Zenehallgatás, képek nézegetése, filmek, egyszerűbb szerkesztések stb.)

7-9 cellás akkumulátoros laptopok esetében már nagy teljesítményű megoldásokról beszélünk. Ezen gépeket képesek vagyunk nagy terhelés alatt is huzamosabb ideig használni, anélkül, hogy töltenünk kellene. Természetesen van olyan párosítás, amikor egy nagyon erős gépbe kerül sokcellás megoldás, de a teljesítmény maximális kiaknázásával nem érhető el hosszú üzemidő, mert a processzor és videokártya teljesítménye hamar elfogyasztja az akkumulátor energiakészleteit. Nyilván ezen laptopok egyben a legnehezebbek is.

Üzemidőre nézve hasznos apróságok

Annak érdekében, hogy az üzemidő a lehető legnagyobb legyen, illetve akkumulátorunk életciklusát a lehető legnagyobb mértékben meghosszabbítsuk, van pár apróság, amiket, ha elsajátítunk, meg fogja hálálni a működése.

Beszéltünk az akkumulátor-memóriáról. Ezzel a tulajdonsággal ugyan nem rendelkezik egy Li-ion, vagy Li-polymer laptop akkumulátor, de vannak olyan tulajdonságai, amikkel jó tisztában lenni.

Folyamatos használat

A Li-ion és a Li-polymer is azt szereti, ha folyamatosan használatban vannak. De mit is jelent ez pontosan? Legyenek olyan periódusok a laptop használatában, hogy csak a laptop akkumulátorról működik. Ilyenkor a lemerítés folyamatában van. Ez a folyamat egészen kb. 15-20%-ig történjen. Utána kezdjük el tölteni a cellákat.

Amikor töltjük az akksit, az a feltöltési periódus. Ilyenkor is érdemes csak 85-90%-ig feltölteni a cellákat. Főleg a Li-ion akkumulátorok szeretnek ezen töltöttségi értékek között mozogni. Természetesen feltölthetjük 100%-ra is, de amint elérjük a maximális töltöttséget, abban az esetben vegyük le töltésről a laptopot.

Ezt azért érdemes megtennünk, mert ha a feltöltött akkumulátor továbbra is töltésen marad, az nem tesz a celláknak jó. Feltöltés után, ugyanis elkezdi használni az akkumulátort. Ami le is megy kb. 95%-ig, amikor is, érzékeli a rendszer, hogy merült a laptop akkumulátora és ismét elkezdi tölteni. Ez ahhoz vezethet, hogy olyan belső kémiai folyamatok indulnak el, ami miatt önkisülés jelentkezhet. Ilyenkor ugyanis folyamatosan csak az akkumulátor 5%-a van használatban és töltésben.

Érdekesség, hogy az amerikai Teslákban sokkal ritkábban kell akkumulátorcellákat cserélni, mert az ottani felhasználók mindig rá-rá töltenek az akksikra, míg az európai felhasználók, mindig teljesen feltöltik.

Nyilván úgy is növelhetjük az üzemidőt, ha kikapcsoljuk a Wifi-t és a mobilnetet. Illetve bezárjuk az összes nem használt programot. Sokaknál Windows-sal együtt indul egy torrent-kilens, illetve nagyon sok más program is. (Steam, Origin, Epic Store, Ubisoft Connect stb.) Ezek mind a háttérben futnak és jó eséllyel az összes frissítést igénylő játékot le is fogja frissíteni.

Ezen kívül tudunk még a kijelző fényerejének csökkentésével is spórolni az energiával. Azonban sose menjen a takarékoskodás mértéke a látásunk rovására. Csak addig vegyük le a fényerőt, amíg jól látjuk a megjelenített tartalmat.

LH360 akku 01 laptop360 minden a laptopokról
Laptop akkumulátor csere 9

Extra laptop akkumulátor

Eset már szó a cserélhető laptop akkumulátorokról, illetve olyan megoldásokról is, amikor egy nagyobb kapacitással rendelkező akkumulátort illesztünk a foglalatba. Ezzel ugyan az esztétikumot és praktikumot is jó eséllyel elvesztjük, de legalábbis csorbítjuk. De ahogy mondani szokták: valamit-valamiért. A hosszabb üzemidőnek ez az ára.

Azonban van még egy lehetőségünk, amennyiben a laptop akkumulátorának cseréje könnyen megoldható. Ilyenkor beszerezhetünk egy második akkumulátort, amivel megduplázhatjuk a konnektormentes üzemidőnket.

Ez nem csak akkor hasznos, ha sokat vagyunk úton, hanem akkor is, amikor váratlan helyzetekre próbálunk felkészülni. Egy extra akkumulátor tudatában nyugodtabban kezdhetünk neki bárminek.

Laptop akkumulátor cseréje utáni hulladékgazdálkodás

Mivel számunkra fontos a környezetvédelem, így az elhasznált akkumulátorok biztonságos feldolgozása is megvalósul nálunk. Ennek fényében, amennyiben laptopotok akkumulátora eljutott arra a szinte, hogy már teljesen használhatatlan, nálunk nyugodtan ott hagyhatjátok. Így nem kell a tárolásáról és elhelyezéséről se gondoskodnotok. Tőlünk biztosan oda fog kerülni, ahol megfelelően feldolgozzák.

2 laptop360 minden a laptopokról
Laptop akkumulátor csere 10

Záró gondolatok

Láthatjátok, hogy hiába keveset beszélünk a hétköznapokban a laptop akkumulátorok cseréjéről és azok használatáról, mégis egy olyan téma, ami rengeteg apróságot tartogat.

Akár a használatukról, akár a cseréjükről, akár a megóvásukról legyen szó.

Ha megfogadjátok ezen tanácsokat és tippeket, akkor egyrészt biztosak lehettek abban, hogy a laptop akkumulátor a lehető leghosszabb ideig ki fog Benneteket szolgálni, illetve nem fogtok váratlan helyzetek jelentkezésével szorult helyzetbe kerül.

Legyen szó laptop akkumulátor cseréről, beszerzésről, tesztelésről, hozzánk nyugodtan fordulhattok, kollégáink segítségetekre lesznek mindenben. Üzleteink elérhetőségeit itt találjátok meg.

Ha pedig egy szuper kis laptopra vágytok, aminek könnyen cserélhető az akkumulátora, abban az esetben a Lenovo ThinkPad T480-as gépünket tudjuk Nektek ajánlani.

spot_img
spot_imgspot_img

VIP KLUB

Hasonló cikkek

Új év – új árak

Boldog új évet! Kezdhetnénk ezzel is, hiszen nagyon nem...

Háttértároló fejlődés – papírtól az M.2 SSD használatáig

Hogyan is jutottunk el a háttértárolók evolúciója során az...

Laptop vásárlás – 8 szabály amire érdemes figyelni

Az ünnepek közeledtével megszaporodnak a nagyobb összegű vásárlások. Sokan...

Laptop töltő – Melyik a tökéletes választás a gépedhez?

Rengeteget beszéltünk már a laptopok akkumulátorairól. Azonban a töltőkről...
spot_imgspot_img