Asus Vivobook X515F

Az ASUS vállalat hosszú utat tett meg a kizárólag alaplapgyártástól a mára már széles termékpaletta értékesítéséig. Különféle hardware-eket (videókártya, alaplap), monitorokat és laptopokat is értékesít. Rendelkezik külön játékosokat megcélzó üzletággal (ROG, illetve TUF – bár ez utóbbi egy visszafogottabb és megfizethetőbb termékcsalád).

Laptop kínálatuk is minden igényt képes lefedni. Legyen az általános használat, vagy üzleti megoldás. Kínálnak alternatívákat játékosoknak is, illetve tartalomkészítőknek is. A kis kijelzős megoldásoktól a sokkal nagyobbakig.

Mostani alanyunk, az ASUS Vivobook X515F leginkább az otthoni / irodai, illetve üzleti igények kielégítésére alkalmas, köszönhetően a rendkívül kis össztömegének, amely 1,8 kilogramm összesen.

Unboxing

Külső

Kezdjük is a laptop külső szemügyre vételét. A Vivobook X515F egy 15,6 colos kijelzővel ellátott laptop, mely egy letisztult szürke színbe burkolózik. (Mely a Slate Grey szín elnevezést kapta.) A kijelző hátlapján megtalálható az ASUS felírat. Maga a hátlap nincs túlspilázva, egyszerű szürke színű. A gép egyébként 36,02 cm széles, 23,49 cm mélységű és 1,99 cm magassággal / vastagsággal bír.

A notebookon találunk egy USB-A 3.2 Gen 1-es csatlakozó, egy USB-C 3.2 Gen 1-es csatlakozást, két USB-A 2.0-ásat, HDMI portot (1.4), illetve a kombó 3,5 mm-es Jack hangkimenetet.

Hátulról megvilágított Chiclet billentyűzettel lett felvértezve az eszköz, melyen Numerikus billentyűzet is megtalálható. Ez a 15,6 colos méretnél nem újdonság, azonban jobb ezzel is tisztában lennünk. Amennyiben sok adatot viszünk be, egy Numerikus billentyűzetrész nagy hasznunkra lehet. 1,4 mm-es billentyűúttal rendelkezik a laptop beviteli eszköze. A kis ujjtávnak köszönhetően a gépelés nagyon gyors lehet. Amennyiben van rá lehetőségünk ezt is célszerű megtapogatnunk, hogy a gépelési stílusunknak, illetve magunknak is megfelel-e a gépelés élménye és hangja. A tapipadba beépített ujjlenyomat érzékelő van, melynek segítségével egyszerűbb a bejelentkezésünk, illetve sokkal inkább biztonságba érezhetjük adatainkat. Mindezek mellett a Windows Hello-t is támogatja. A Windows Hello a PIN-kód, ujjlenyomat, vagy arcfelismerés révén személyesebb és biztonságosabb módot biztosít a Windowshoz való azonnali hozzáféréshez.

Ezek a lehetőségek egyszerűbbé és biztonságosabbá tehetik a számítógépére való bejelentkezést, mert a PIN-kód csak egy eszközhöz van társítva és a Microsoft-fiókkal történő helyreállításhoz biztonsági másolattal rendelkezik. 

ASUS X515 009 laptop360 minden a laptopokról
Asus Vivobook X515F 7

A gépház és ami alatta van

Nézzük mi található a burkolat alatt. A kijelzőre visszatérve egy 15,6 colos kijelzőről beszélünk továbbra is, ami egy IPS panelt rejt magában. 16:9-es képarányhoz FullHD felbontás társul. (1920×1080 pixel) Az IPS technológiának hála a betekintési szögekkel nem lesz majd problémátok. Így mások is tökéletesen látják a megjelenítőn megjelenített képi világot. Ez nem csak másokra nézve szerencsés, de számotokra is, mert nem kell attól tartani, hogy bizonyos üléspozícióból nézve a panelt, a szélek felé haladva egyes színek invertálódnának. Szerencsére a káva matt felületet kapott, így annak csillogásától, visszatükröződésétől, vagy az ujjlenyomatok gyűjtésétől nem kell tartanotok. A kijelző / készülékház aránya 83%.

LED háttérvilágítású, ami 250 nits fényerőre képes.

Az IPS kijelző nem csak a betekintési szögre van jótékony hatással, hanem a színvisszaadási képességre is. Emiatt nyugodtan használható egyszerűbb grafikai és videós munkákra is, mivel jobb színmélységet tud megjeleníteni. Az utómunka minősége a kijelzőnél kezdődik. Hiszen csak akkor tudunk színhelyesre beállítani, vagy olyan képi világgal megáldani a tartalmat, ha mind az eredeti képet, mind pedig az utómunka végeredményét is színhelyesen látjuk.

Kompetitív FPS-eseket leszámítva, játékokhoz is alkalmas a kijelző. Mivel azonban ez a megoldás nem játékra lett első körben kitalálva, így inkább a régebbi és nem igazán erőforrásigényes játékok futhatnak el rajta. Illetve ezek esetében se az ultra beállításokat erőltessük.

A kijelző az egyik leginkább sérülékeny eleme egy laptopnak. A nem megfelelő üzemeltetési körülmények, fizikai behatás, beázás, vagy bármilyen más okból kifolyólag bekövetkezett meghibásodás esetén nálunk tudtok új kijelzőt rendelni a laptophoz. Ezt itt tehetitek meg.

A teljesítményért egy 10. generációs i3 processzor felel. Egészen pontosan az i3 – 10110U. Ez egy 14 nm technológiával készült processzor, ami 2 maggal és 4 MB Cache-sel rendelkezik. Fogyasztása: TDP 15 W.

TDP, azaz a thermal design power paraméter. A TDP lényege, hogy ne azt a fogyasztási adatot kapják meg a partnerek, amit a chip elvi szinten képes abszolválni, hanem sokkal inkább azt, ami a gyakorlatban, valós alkalmazások futtatása mellett elérhető. Ez a hűtőrendszer tervezése szempontjából fontos, mivel a TDP értéke meghatározza, hogy mennyi hőt kell a gyakorlatban elvezetni a termékről. A TDP bevezetésével arra is figyelni kellett, hogy mi történik akkor, ha a hardware mégis túllépi a meghatározott fogyasztást és ezzel egy előre meghatározott működési hőmérsékletet. Régebben ennek fagyás volt a következménye, hiszen a gépnek meg kellett védenie magát a gyenge hűtéstől, ma már sokkal modernebbek a lapkák, így a fagyás gyakorlatilag elkerülhető.

ASUS X515 005 laptop360 minden a laptopokról
Asus Vivobook X515F 8

Memória

RAM-ból 8 GB található, ami igény esetén bővíthető, amennyiben kevésnek éreznétek. A memória DDR4-es típusú. 8 GB memóriával az eszköz általános felhasználásra, illetve irodai munkára tökéletesen alkalmas. Nagyon egyszerű grafikai szerkesztések is elvégezhetőek.

Amennyiben valamivel komolyabb grafikai munkát szeretnénk ellátni, illetve játékokat is akarunk majd telepíteni, abban az esetben mindenképpen a 16 GB-os memóriaméret a cél, vagy a felett.

A RAM-ok egyébként 2400 MHz-en működnek.

Videókártya

A videókártya szerepét az integrált Intel UHD megoldás látja el. Hihetetlen grafikus teljesítményt ne várjon senki ettől a megoldástól, egyes játékok, főleg a régebbiek elfutnak rajta. (LoL, Dota2, de például egy CS már csak komolyabb grafikai minőség beáldozásával fut értékelhetően. – A Counter-Strike sajnos nagyon processzorigényes, bár jelen esetben a processzor és a grafikus meghajtó együttes teljesítménye kevés a maximális grafikai beállításokhoz.) Függetlenül attól, hogy pl. a GTA V egy régi játék azt még minimális beállításokkal is csak akadozva tudja futtatni. Összességében elmondható, hogy játékok szempontjából nem ez a legoptimálisabb megoldás, amit választhatunk, de ez az összeállítás nem is játékra lett kihegyezve. Könnyű kialakítása, alacsony energiaigényű processzora és grafikus meghajtója az üzemidőre van jótékony hatással, ebből kifolyólag pedig egy nagyon jó rohangálós társunk lehet.

Egyszerű képszerkesztési feladatok elvégzésére alkalmas, illetve szintén egyszerűbb videós feladatok ellátására is. Ez függ a felhasznált program erőforrásigényétől is. Egy Premiere Pro legfrissebb verziójával 4K-s videókat már nem biztos, hogy szívesen vágnánk, amennyiben egy komolyabb, összetettebb projektet kell megvalósítani.

Háttértár

Az adatok tárolására egy 256 GB M.2-es típusú SSD felel. Így a villámgyors adatelérés és bootolás garantált. Fontos megjegyezni, hogy dual kialakítású, azaz amennyiben szeretnétek még egy SSD-t, vagy HDD-t el tudtok helyezni a gépben. Így tudtok egy háttértárat kifejezetten a rendszernek fenntartani, míg a másikat csak adattárolásra használni.

Az M.2-es SSD-nek hála a programok megnyitása is nagyon gyors lesz. Ezzel pedig a várakozási idő csökken, így gyorsabban tudjuk feladatainkat elvégezni. Ez mind a produktivitásra, mind pedig a felhasználói élményre jótékony hatással lesz. Amennyiben számos program telepítését tervezzük és játszani is szeretnénk, akkor inkább azt tanácsoljuk, hogy ne legyen az SSD particionálva. Amúgy se érdemes megosztani, de ilyen esetben sokkal jobb megoldás, ha az egészet meghagyjuk rendszer-háttértárnak.

A már említett dual kialakításnak hála, bármikor berakhatunk egy újabb háttértárat, amit például csak és kizárólag adattárolásra használunk.

Amennyiben úgy döntenétek, hogy bővítésre adjátok a fejeteket, nyugodtan forduljatok üzletünkben kollégáinkhoz. Az SSD kiválasztásában és beszerelésében is segítségetekre lesznek. SSD kínálatunkat pedig itt találjátok meg.

ASUS X515 006 laptop360 minden a laptopokról
Asus Vivobook X515F 9

Összeszerelés

Szerencsére az egész ház igen masszívan van összeszerelve, így a gépelés is igen kényelmes. A billentyűzet nem hullámzik gépelés közben. 

Található továbbá egy 720p felbontású webkamera is a kijelzőnél, így akár meetingelünk, akár távoktatás miatt kerül felhasználásra a gép, mindkét esetben tökéletesen el fogja látni a feladatát.

Található rajta egy microSD kártya olvasó is. Mi egy nagy méretű SD kártyaolvasónak jobban örültünk volna. A fényképezőgépekbe ugyanis SD kártyákat szoktunk leginkább használni, míg microSD-t leginkább csak kalandkamerákban és drónokban. A microSD kártyákhoz rendszerint adnak egy adaptert is, amivel SD kártya olvasóba tudjuk helyezni a micro megoldást is. Értjük a megoldást, hiszen lehet valakinek pont a microSD olvasó lesz a szimpatikusabb, de SD-vel a felhasználási képessége nagyobb lett volna.

Ezt kiküszöbölendő, egy USB-s SD kártyaolvasóval megoldhatjuk az SD kártyák beolvasását is.

ASUS X515 001 laptop360 minden a laptopokról
Asus Vivobook X515F 10

Akkumulátor

Az akkumulátor egy 2 cellás 37 WH kapacitású egység. Nem a legnagyobb, de a vékony kialakítás, illetve az laptop súlyának alacsony szinten való tartása ennyit tett lehetővé. Az akkumulátorhasználatra jótékony hatással lesz az alacsony energiafogyasztású processzor és grafikus egység is.

Mint minden laptopnál itt is célszerű az akkumulátor élettartamára leginkább hasznos felhasználási szokásokat beiktatnunk.

Azaz amikor akkumulátorról használjuk, abban az esetben 15-20%-nál rakjuk töltőre, sose merítsük le teljesen. Igaz ez a töltésre is, azaz 90% környékén már vegyük le a töltőről. Természetesen, amennyiben olyan lesz a napunk, feltölthetjük teljesen is, de azután mindenképpen vegyük le, az akkumulátor megóvása érdekében.

ASUS X515 004 1 laptop360 minden a laptopokról
Asus Vivobook X515F 11

Adatátvitel

5-ös Wifivel van ellátva a laptop, egészen pontosan: (802.11ac) (Dual band). Ezen kívül Bluetooth 4.1 is megtalálható benne. Ethernet csatlakozást azonban ne keressetek rajta, tehát csak a vezetéknélküli internetelérés van. Amennyiben szükségünk lenne Ethernet csatlakozásra is, abban az esetben Ethernet to USB átalakítóra lesz majd szükségetek.

ASUS X515 008 laptop360 minden a laptopokról
Asus Vivobook X515F 12

Összegzés

Az ASUS X515F egy abszolút kevert megoldás. Letisztult, alumínium háza, könnyű súlya miatt sokkal inkább egy üzleti megjelenés felé hajaz. Ezt erősíti tovább a FullHD IPS kijelző is, ami ráadásul matt megoldást kapott. Az SSD-nek hála a betöltési sebességgel, illetve a programok megnyitásával sem lesz problémánk. A bővítési lehetőségeinek hála mind a tárhelyet, mind pedig a memóriákat is bővíthetjük majd.

Memóriából 8 GB DDR4-es, 2400 Mhz-es áll a rendelkezésünkre, mely általános használathoz, irodai munkához, illetve távoktatáshoz is megfelelő. Amennyiben grafikus és videós munkafolyamatokat is rá szeretnénk bízni, előtte mindenképpen tájékozódjunk a felhasználni kívánt programok erőforrásigényéről.

Az 15,6 colos kijelző mindenképpen jó megoldás, egy ilyen nagyságú képernyőn a FullHD felbontás használhatóbban fog megjelenni.

A mérete, illetve teljesítménye kapcsán nem lehet azonban sorolni az üzleti laptopokhoz, hiszen azok tudásától azért elmarad. Leginkább processzorbeli és grafikus teljesítménye az, ami komolyabb, azaz erőforrásigényesebb munkavégzésre kevésbé teszi alkalmassá.

Az akkumulátorméret is szerényebb, de annak használatát ellenkompenzálja a processzor alacsony fogyasztása.

Rendelkezik ujjlenyomatolvasóval és Windows Hello támogatással. Wifiből 5-ös, Bluetoothból 4.1-es található meg.

Mivel nagyon sok kellemes tulajdonsággal rendelkezik, egy olyan notebookról beszélhetünk, amik leginkább általános használatra és egyszerűbb irodai munkára teremtődött.

A nagy kijelző, IPS panel és FullHD felbontás ugyan felvértezi komolyabb munkák felé való kikacsintásra, de azok maradéktalan elvégzéséhez több kakaó kellene.

Ettől függetlenül bátran ajánljuk ezt a megoldást, akik az alábbi megoldásokra keresnek laptopot. Biztos, hogy hű társunk lesz a mindennapok támogatásában.

Szerencsére nálunk nem csak megvenni, de szervizelni is tudjátok ezeket a laptopokat.

Kiterjed komponens-támogatásunk miatt bátran fordulhattok hozzánk kijelző-, vagy billentyűzetcsere esetén is.

Tudunk segíteni mind RAM, mind pedig háttértár cserében és bővítésben is.

Szervizeseinknek hála akkumulátorcserében is rendelkezésetekre tudunk állni, illetve új töltőt is tudunk Nektek biztosítani. Nem csak arra az esetre, amikor rázáródik az ajtó, vagy rágurul a szék, netán házikedvencünk rágta meg.

Jól jöhet egy pót töltő is, ami mindig például a kocsinkban van, így sose kell attól tartanunk, hogy a laptopunkat mobilizálva nincs nálunk a töltője.

Ez a gép egy erős belépőszintet képvisel, mivel azonban sok kellemes tulajdonsággal rendelkezik más kategóriákból, így a belépőszintből azért kiemelkedik. Egy magasabb kategória felé húz, noha azt azonban még nem sikerült elérnie.

spot_img
spot_imgspot_img

VIP KLUB

Hasonló cikkek

Új év – új árak

Boldog új évet! Kezdhetnénk ezzel is, hiszen nagyon nem...

Háttértároló fejlődés – papírtól az M.2 SSD használatáig

Hogyan is jutottunk el a háttértárolók evolúciója során az...

Laptop vásárlás – 8 szabály amire érdemes figyelni

Az ünnepek közeledtével megszaporodnak a nagyobb összegű vásárlások. Sokan...

Laptop töltő – Melyik a tökéletes választás a gépedhez?

Rengeteget beszéltünk már a laptopok akkumulátorairól. Azonban a töltőkről...
spot_imgspot_img

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét